William McKinley papagája, Washington Post


Egyedi ötlet egy papagájt egy napilapról elnevezni. McKinley elnök mégis ezt tette, és furcsa nevű papagája Amerika első házának igazi népszerű lakója lett.

Az USA 25. elnöke, William McKinley leginkább a spanyol-amerikai háborúban betöltött hadvezéri szerepéről vált ismertté. Kevésbé ismert tény a személyével kapcsolatban kedvenc háziállata, egy sárga fejű mexikói (Amazonas) papagáj, aki maga is igazi hazafi volt, gyakran elfütyülte a “Yankee Doodle Dandy”-t, ha a gazdája megadta neki a kezdőhangot. A madár neve Washington Post volt.

McKinley olyan okosnak tartotta Washington Postot, hogy őt tette meg a Fehér Ház hivatalos vendégfogadó-és üdvözlőjének. A papagáj ezt nagyon komolyan is vette és mindent megtett, hogy a vendégek valóban úgy érezzék, tisztelettel fogadták őket - különös kedvencei a hölgyvendégek voltak. Amikor egy nő belépett a Fehér Házba, Washington Post azonnal elkiáltotta magát: "Nézzétek ezt a szépséget!".

Nem egészen világos, hogyan kapta meglehetősen furcsa nevét a madár, mely egy már akkor is létező, 1877-ben indult, de tulajdonképpen kicsit még kezdetleges washingtoni napilap elnevezése volt. McKinley egyfajta formális kapcsolatot  ápolt a sajtóval, lehetővé téve a riporterek számára, hogy bizonyos időközönként ellátogassanak a Fehér Házba. Lehetséges, hogy Stilson Hutchins, a Washington Post alapítója és McKinley elnök ismerte egymást.

Bár a madár eredete sem ismert, az az egy biztos, hogy Washington Post hatalmas népszerűségnek örvendett az elnök környezetében, elsősorban a hölgyvendégek között.
Címkék: Ásványok Felszerelések Ivarérett Kalitka