William McKinley papagája, Washington Post


Az USA 25. elnöke, William McKinley leginkább a spanyol-amerikai háborúban betöltött hadvezéri szerepéről vált ismertté. Kevésbé ismert tény a személyével kapcsolatban kedvenc háziállata, egy sárga fejű mexikói (Amazonas) papagáj, aki maga is igazi hazafi volt, gyakran elfütyülte a “Yankee Doodle Dandy”-t, ha a gazdája megadta neki a kezdőhangot. A madár neve Washington Post volt.

McKinley olyan okosnak tartotta Washington Postot, hogy őt tette meg a Fehér Ház hivatalos vendégfogadó-és üdvözlőjének. A papagáj ezt nagyon komolyan is vette és mindent megtett, hogy a vendégek valóban úgy érezzék, tisztelettel fogadták őket - különös kedvencei a hölgyvendégek voltak. Amikor egy nő belépett a Fehér Házba, Washington Post azonnal elkiáltotta magát: "Nézzétek ezt a szépséget!".

Nem egészen világos, hogyan kapta meglehetősen furcsa nevét a madár, mely egy már akkor is létező, 1877-ben indult, de tulajdonképpen kicsit még kezdetleges washingtoni napilap elnevezése volt. McKinley egyfajta formális kapcsolatot  ápolt a sajtóval, lehetővé téve a riporterek számára, hogy bizonyos időközönként ellátogassanak a Fehér Házba. Lehetséges, hogy Stilson Hutchins, a Washington Post alapítója és McKinley elnök ismerte egymást.

Bár a madár eredete sem ismert, az az egy biztos, hogy Washington Post hatalmas népszerűségnek örvendett az elnök környezetében, elsősorban a hölgyvendégek között.
Címkék: Ásványok Felszerelések Ivarérett Kalitka