Tollvesztés


Gyakori jelenség a papagájoknál a tollak elvesztése. És ez teljesen normális, legalábbis a legtöbb esetben. Kezdő papagájtartók számára persze ijesztő lesz az első ilyen alkalom.

Az ijedelmet azért meg is lehet érteni, hiszen a folyamat következménye akár az időszakos megkopaszodás is lehet, és rémületes látvány a papagáj foltokban kilátszó, rózsaszín fejbőre vagy hasa.
A kis papagájok első tollasodása ennek a folyamatnak pont az ellenkezője - csupaszon születnek és aztán nőnek ki a tollaik. Aki ilyen kismadarat nevel, annak a vedlés közbeni kinézet nem lesz rémületes, legfeljebb a több porszívózni való miatt fognak mérgelődni kicsit.
A természetes vedlés az emberi haj megújulásához hasonlítható. Fésülködés, hajkefélés közben mindig kijön belőle valamennyi, ami aztán később visszanő, így megújul. Ez a folyamat új hajra cseréli le a régit, és nem csak az emberben, de az állatokban is szinte kivétel nélkül jelen van - elég csak a kutyák és macskák szőr edlésésre gondolni, de a rovaroknál is lezajlik hasonló jelenség.
A madár mindennapi életében a tollak megsérülnek. Gyógyítani, javítani őket nem lehetséges. A tollak fő alkotóeleme a keratin nevű fehérje (a papagáj körmei is ebből az anyagból épülnek fel). A tollak cserélődése a sérülések miatt szinte folyamatos, ezért van az, hogy a kalitka, röpde környékén folyton találni belőlük, egész évben. Az időszakos vedlés időtartama alatt ez a cserefolyamat felgyorsul és intenzívebbé válik, aminek hormonális okai vannak. A vadonban ez az időszak a fészekrakási szezon után szokott bekövetkezni, és a háziasított papagájok esetében is nagyjából a kora nyári időszakra esik.
A folyamatos tollcsere a röpképesség megőrzése miatt szükséges, ilyenkor a sérült, kevésbé használható tollak egyesével kihullanak. A vadonban, ha egy madár nem tud repülni, rövid időn belül veszélyben lesz, ezért erre a papagájszervezet kínosan ügyel. A vedlés nem egy kellemes érzés a madárnak, viszketéssel, néha fájdalommal jár, mert a félig kipotyogott tollakat az állat erőszakosan kitépi magából. A tolltépésnek ez a fajtája egészséges, mert megkönnyíti, meggyorsítja a megújulási folyamatot (létezik tolltépéses betegség is).

A vedlés alatt érdemes extra fehérjebevitelt biztosítani a papagáj számára, amit a táplálékán keresztül lehet a legkönnyebben megtenni. Erre alkalmas a főtt tojás vagy a bab nyers vagy főtt etetése. Az első vedlés idején érdemes tenni egy konzultációs látogatást az állatorvosnál, csak hogy biztosan kizárhatóak legyenek a kóros folyamatok.
Címkék: Fejlődés Kalitka Papagájtartás Röpde Viselkedés