Rózsásfejű törpepapagáj a vadonban


Az Agapornis roseicollis kisállatként, hobbimadárként nagyon népszerű papagájfaj, főleg egyedi személyisége okán. Őshazájuk Afrika délnyugati sarkában található, főleg Namíbia. Élőhelyük az erdős szavanna, mely félig sivataggal határos.

Kemény, száraz éghajlatról származnak. A fákon élnek, de táplálkozni néha lemennek a földre is. Kedvenc tartózkodási helyük a pálmafa. Párokban élnek, a párok pedig csoportokba tömörülnek.
Élőhelyük általában egy szűk területre korlátozódik, a fészekrakó helyül szolgáló fás, erdős részek és az élelmiszerforrások között oda-vissza ingázva. Ez a jelenség sok más, vadon élő papagájfajnál is ugyanígy megfigyelhető. Határozottan nem félénkek, kifejezetten hangos, egész nap csivitelő papagájok, mely tulajdonságukkal annál is nagyon jó tisztában lenni, annyi otthon szeretné tartani őket hobbimadárként, mert az állandó szövegelés elviselése kihívásokat is tartogathat. A nagy hang nagy bátorsággal társul a jellemükben, sokszor előfordul, hogy követik a fészkeikbe a nagyobb papagájokat, és kiszorítják őket belőlük. Párzási időszakokban viselkedésük még inkább feltűnővé válik.

Hatalmas energiájuk fogságban tartva is megmarad. Aktív, merész és sajnos meglehetősen agresszív madarak. Aki otthon szeretné tartani őket, azt ne tévessz meg a kis fizikai méret, mert egyáltalán nem olyan könnyű bánni velük, nem járnak kevesebb bajjal vagy kisebb felelősséggel, mint közepes vagy nagy méretű társaik. Méretük egyetlen valódi pozitív hozadéka, hogy kisebb helyeken tartózkodhatnak, vagyis nem kell nagyon nagy ketrec hozzájuk, és a relatív tartási összköltségek is kisebbek (kevesebb élelmiszer, kisebb ketrec, kisebb játékok). Ha nincsenek megfelelően tartva, az megint csak az agresszivitást fogja kihozni belőlük. Egyébként ugyanolyan zajosak és rendetlenek, mint bármely nagyobb papagáj, nem járnak hozzájuk olyan, méret okozta kedvezmények, mint mondjuk a hullámos papagájoknál.
Sok tekintetben az Agapornis nehezebben tartható háziállatként és nehezebben is edzhető mint nála sokkal nagyobb fajtársai. Általában kevésbe is vannak megnevelve ezek a fajták. Míg a nagyokat sok tenyésztő kézzel neveli, a törpepapagájok között ez is ritkán fordul elő, így kevés köztük az eleve emberbarátként megvásárolható egyed. Mivel a felnőtté válás folyamata náluk nagyon gyorsan bekövetkezik, ezért ezt a nevelési folyamatot szinte soha nem sikerül kellően korán elkezdeni, és a nemrég még kisbabakorú papagáj már vad madárként kerül el az új gazdájához, aki aztán nehezen tud csak bánni vele. A vadság mellé a hamar bekövetkezett teljes testi kifejlődés tulajdonságai is párosulnak, vagyis a papagáj gyors röptű és meglehetősen vad lesz. Könnyű belátni, hogy egy vad és villámgyors papagáj kézre nevelése mennyire nehéz feladat.
Intelligenciájuk azonban sok nehézségen átsegíti gazdájukat. Ez az a tulajdonság, amiben a törpepapagáj beelőzi a többi kis papagájt, a nimfákat és a hullámosokat is. Komoly papagájos tapasztalat kell azonban ahhoz, hogy ez a tulajdonság valóban előnyös lehessen.
Címkék: Időjárás Kálcium Röpde Táplálkozás