Rozella-papagáj


Bemutatunk egy különleges papagájfajt, aki párban tartva szelídül meg, egyedüli tartás esetében viszont szinte nevelhetetlen - vagyis pont fordítva működik, mint sok más fajtársa.

A Kelet-Rozellák közepes méretű színes papagájok, arcukat fehér csíkok díszítik. Vörös fej, nyak és mell, sárgás zöldes felső részek, sárga alsó test és sárga-zöld-kék-zöld hátsó rész, vörös alsó farok jellemzik külsejüket. A vállak világos kékek. A tojók és a hímek külsőleg hasonlítanak egymásra, a nőstények és a fiatal papagájok színei tompábbak. Színük életkoruk előrehaladtával változik, öregedve sárga vagy narancssárga, később, érettebb állapotban fehér lesz.A Rozella Ausztrália délkeleti részén, Queensland-tól Victoria-ig és Dél-Ausztráliától délkeletre található, de kisebb egyedszámmal előfordul Tasmania keleti részén és Új-Zélandon is.
Nyílt erdőkben, füves-gyepes részeken, mezőgazdasági területeken és kisebb, sűrű bokrokban fordul elő. De az emberi környezethez alkalmazkodva gyakran megtalálható a városi élőhelyeken is, mint pl. kertek és golfpályák.

A Rozella főleg a földön táplálkozik, különösen a gyepek, legelők és egyéb, tiszta és könnyen átlátható helyek között, de a fákat, bokrokat is gyakran meglátogatja táplálékért. A fő táplálkozási tételek a magok, gyümölcsök, rügyek, virágok, nektár és rovarok.
Párválasztásuk életre szóló. A tojó választja a párt, és ő építi a fészket is, általában egy üreges egy eukaliptuszban, de az ember által kihelyezett fészekbe, vagy más, a célnak megfelelő mesterséges építménybe is hajlandó lerakni tojásait. A tojásokat kis faágakból épített tojóhelyre rakják le a fészken belül, a tojó költi őket, míg a hím eteti őt. A fiatalok táplálását is a hím végzi, miután elbújtak.
Mezőgazdasági szempontból igen kártékony madárnak számítanak a  gyümölcsök és más növények nagyarányú elfogyasztása miatt. Tenyésztési, kereskedelmi céllal sokszor csapdába csalják őket.
Címkék: Ásványok Felszerelések Ivarérett Papagájfajták Táplálkozás