Reggeli edzés papagájoknak


Tudjuk, hogy a testmozgás kell a jó egészséghez és minden faj számára lényeges. A napi gyakorlatozás különösen fontos a papagájok számára, mert a fogva tartás miatt ők sokkal kevesebb mozoghatnak, mint vadon élő fajtársaik.

Egy kutatás szerint az afrikai szürke (jákó) papagájok a fészektől számítva akár 60 kilométert is megtesznek egyetlen nap alatt, amikor a fészek és a táplálkozási terület közötti úton végigmennek.
A vadonban faágakra ülnek, melyeket a szél lenget, ezért folyamatosan kénytelenek eltolni a súlypontjukat, hogy megtartsák az egyensúlyt. Felfelé és lefelé másznak a fatörzseken, a kéregbe kapaszkodva, hogy ennivalóhoz jussanak. A ketreces tartás során ezekkel a kihívásokkal egyáltalán nem találkoznak, de a természethez akár csak közeli szinten még a röpdében tartva sem. Mit lehet tenni azért, hogy a természetes testmozgás fogságban is a mindennapjaik része legyen?
Állatorvosok és fizikai terápiával foglalkozó szakemberek létrehoztak egy speciálisan madaraknak szóló gyakorlatsort, amelyek segítenek az erő és az egyensúly megteremtésében, bátran mondhatjuk rájuk, hogy szórakoztatóak is egyben. A két fő feladat során egy egyensúlyfejlesztő labdát és egy speciális, beállítható szögű rámpát használtak. A labda egy kissé tojásdad vagy mogyoróalakú, tehát nem teljesen kerek. A labdát a papagájok körmei miatt egy törölközőbe vagy rongyba kell csomagolni, nehogy ki tudják szúrni.


Gyakorlatok madarak számára
A papagáj üljön nyugodtan a helyén, amikor nekikezdünk a gyakorlatok elvégzésének, hasonlatosan egy emberi edzés megkezdéséhez, hiszen mi sem tudunk dekoncentrált, zaklatott állapotban tornagyakorlatokat vagy egyéb edzéseket elvégezni. Lassan, fokozatosan kell haladni, lépésenként betanulva és elvégezve a gyakorlatokat, nem egyszerre, hirtelen mindent.

1, Gurulás
Ez az első gyakorlat. A papagájt lassan ráültetjük a labdára, már önmagában ez is egy tanulni-gyakorolni való feladvány, eleinte félhet tőle vagy rosszul érzi majd magát rajta, de nem szabad elfelejteni a papagájok korábban már említett ügyességét, ha kicsit hozzászokik, gond nélkül meg fog ülni a labdán. Amikor már szépen megül a labdán, el lehet kezdeni magát a gyakorlatot, ami abból áll, hogy szép lassan görgetjük a labdát oda-vissza mind a 4 irányba, előre is és hátra is. A madár közben szép lassan sétál a labdán. A hirtelen mozdulatokat kerülni kell, nehogy megijedjen, mert ha rögzül benne, hogy a labdán nincs biztonságban, akkor sok munka lesz ennek az ellenkezőjéről meggyőzni.

2, Mászás
Az előző gyakorlat továbbfejlesztése. Lassan emeljük fel a labda egyik oldalát, hogy egy kis szögben (soha nem teljesen) megdőljön, és a papagájnak vissza kelljen másznia a tetejére (ezt ösztönösen megteszi). Oldalanként 2-2 döntést kell csinálni.

3, Pattanó: Ezután jönnek a "visszapattanások", amelyek különösen fontosak a stabilitás szempontjából. Könnyen felfelé és lefelé mozdítjuk mozgatjuk a labdát úgy, hogy a madár finoman felpattan róla. Azt akarjuk, hogy a lábukkal erősen kapaszkodjanak, ezáltal fejlesztve a lábizmaikat.

4, Amikor az első három gyakorlat már jól megy, el lehet kezdeni kombinálni őket, véletlenszerű sorrendben haladva a feladatok között. Az teljesen egyedi, hogy melyik papagáj milyen sebességgel tudja elvégezi a gyakorlatokat, ezért ezt ki kell tapasztalni.Szintén teljesen egyedi, hogy melyik madár mennyire fogja szeretni ezeket a gyakorlatokat. Lesz, amelyik alig várja, hogy csinálhassa, míg mások csak nehezen lesznek hajlandóak rá. Általános tapasztalat, hogy amelyiknek tetszik és szereti, az alig várja, hogy folytathassa.
Címkék: Felszerelések Kalitka Szórakozás Torna Viselkedés