Papagájtartás megfelelő hőmérsékleten


A trópusokról származó tollas kedvencek nem mindig viselik tökéletesen az európai klímát. Néhány egyszerű szabály és ötlet betartásával ez a kihívás könnyen megugorható.

Nem túl forró, nem túl hideg, csak pont megfelelő. A papagájtartásban is igaz az arany középút, persze nem mindegy, hogy mihez képest. A papagájok a trópusokról származnak, és bár nagyon sok mindenben alkalmazkodtak a fogságban történő tartáshoz, a mérsékelt övi klíma szélsőséges kilengéseinek elviselése nem lehet elvárás velük szemben. A hideghez és a meleghez feltétlenül fontos szoktatni őket, hirtelen változásokat nem tudnak tolerálni egyik irányban sem.

Papagájtartók szokása kitenni a madarat ketreccel vagy kalitkával együtt a szabadba. Ez általánosságban véve jó módszer, mert így a madár egyszerre jut a D-vitaminhoz szükséges napfényhez és friss levegőhöz is. A papagájok egy igen kis része beidomítható szabadon repülésre, de ennek a sportnak itthon még nagyon szűk a háttere és az erre sikeresen idomítható óriáspapagájok borsos ára miatt kevesen is vállalkoznak rá, inkább az őshazában, Dél-Amerikában szokás, ahogy az alábbi videón is látható.A napra kitett papagájokat is fenyegeti a hőstressz. Bár szeretik a napfényt és szükségük is van rá, az őshazában sem úgy működnek, hogy állandó jelleggel kint ülnek a napon. ott is elvonulnak az árnyékba bizonyos időközönként hűsölni egyet. Erre nagyon fontos lehetőséget biztosítani számukra akkor is, ha kalitkástól kint vannak a napon. A legjobb megoldás az, ha a madár maga döntheti el, mikor húzódik árnyékba, tehát a ketrecet úgy kell elhelyezni vagy kialakítani, hogy egy része mindig árnyékban legyen. Mikor eleget napozott, a papagáj átül az árnyékba, ő tökéletesen fogja érezni, hogy mikor volt elég. A papagájokat ilyen helyzetben nem fenyegeti hőguta, mert az kültéri körülmények között nem, csak zárt térben, például gépkocsiban felejtve érheti őket, de a hőstressz is épp elég súlyos ahhoz, hogy el kelljen kerülni.
A papagájoknak nincs verejtékmirigyük, ezért nem tudnak izzadni. A trópusokon élnek, legtöbbjük az esőerdőkben, és a nap legforróbb részén valamilyen védett hely, például óriás falevél árnyéka alatt maradnak. Táplálkozni épp ezért kora reggel és késő délután szeretnek, fogságban tartva is ebben a két időpontban a legjobb az étvágyuk. Szintén a trópusok öröksége, hogy nagyon szeretik a vizes permetet, ezt érdemes rendszeresíteni nekik, hogy a természeteshez mindinkább hasonlító körülmények között élhessenek.
A hőháztartás fontos része a friss ivóvíz biztosítása. A vizet naponta, kánikulában naponta kétszer kell cserélni, időnként tehetünk bele valamilyen vitaminkészítményt is, ezeket csepp formájában lehet beszerezni a kereskedelmi forgalomban. A kisebb testű papagájok, legjobban a kecskepapagáj, de a hullámos papagájok is, imádják a fürdést, még a hidegebb időjárás beálltakor is. Erre célszerű egy külön tálat rendszeresíteni, mely az  itatónál nagyobb, és a kalitka alján helyezkedik el. A vizet ebben is naponta kell cserélni. A másik mód a vizes levélen történő fürdetés, erre tökéletes például a salátalevél. Ezt átáztatva kitűnő fürdési lehetőséget adhatunk a papagájnak.Címkék: Fejlődés Időjárás Papagájtartás Viselkedés