Papagájok a történelemben, 1.rész


A papagájok szépsége, társas természete, intelligenciája és beszédkészsége már régóta lenyűgözte az embereket. Történelmi feljegyzések azt mutatják, hogy a papagájok és más, beszélgetésre képes madarak háziállatokként tartása visszanyúlik egészen az ősi egyiptomi, görög és római kultúrákhoz.

Az ősi egyiptomi hieroglifák 4000 évvel ezelőtt már ábrázolják a kedvtelésből tartott madarak megjelenését. Görögországban a papagájtartás az arisztokrácia kiváltsága volt és egyfajta rangot jelképezett. Indiában a madarakat szentként tisztelték, kiváltképp a Majna-t. Ünnepek idején körbevonultak velük a városokon.

Az irodalomban a legkorábbi, papagájra tett hivatkozás időszámítás előtt 397-ben keletkezett és Ctézia munkájában található. Konkrétan arról a madárról ír, amit mi ma szilvafejű papagájként ismerünk. Leírása alapján a madár indiai nyelven beszélt.

Arisztotelész (időszámítás előtt 385-322) egy madarat ír le, amelyet Psittacae-nak hívtak. Később ebből a névből alakult ki a papagájok családjának tudományos elnevezése, a Psittacine. A Sándor-papagájok elnevezése a mai napig él, és Nagy Sándortól származik, ő hozta Indiából Európába ezeket a madarakat, időszámítás előtt 327 körül.

Az ókori Rómában a gazdag rómaiak a kedvtelésből tartott papagájokat luxusnak tekintették és gyakran irreálisan gazdagon feldíszített ketrecekben tartották őket, nemesfémekből, teknősökből és elefántcsontból készült tárgyakkal kidekorálva. Sajnos a papagájokat is csemegének tekintették ez idő alatt. Viszont a papagájkereskedelem, mint üzletág szintén a rómaiaknak volt köszönhető.

Régészek leletei alapján megállapítható, hogy az észak-amerikai indián törzsek életének is részét képezték a papagájok. A Toltec törzs bizonyíthatóan kereskedett is velük, elsősorban Mexikó irányába, időszámítás előtt 1200 körül.

Később az Új Világ felfedezésével az élő papagájok kereskedelme bővült. Columbus is papagájokkal tért vissza Spanyolországba. A Vatikánban külön szobát kaptak, ez volt a "Camera di Pappagallo".
Címkék: Kálcium Papagájtartás Szaporodás Torna