Papagáj szokások, élőhelyek és fajok


A papagájok a Psittaciformes rendnek a tagjai, amelyek több mint 350 madárfajt tartalmaznak, beleértve a hullámosokat, az arákat, kakadukat az integrált taxonómiai információs rendszer (ITIS) szerint.

Bár sokféle papagáj létezik, minden papagájfajnak van néhány közös vonása. A fajba való bekerülés feltételei a jellegzetesen görbült csőr, illetve a lábujjak száma és elrendezése: mindkét lábon négy lábujj van, kettő mutat előre és kettő mutat hátra. Ezzel lehet specifikálni a papagájfajt.
Mivel a papagájok fajrendszere nagyon sokféle alfajt tartalmaz, a papagájméretek nagymértékben eltérőek, 8 centiméter és 100 centiméter közötti, igen széles skálán mozog. A súly a néhány grammtól a másfél kilóig változhat. A világ legsúlyosabb papagáj típusa a kakapo, amely akár 4 kg-ot is elérhet. A legkisebb papagáj a Sclater-harkálypapagáj, amely csak körülbelül 8 cm magas és 0,4 uncia (10 g) súlyú.
A legtöbb vad papagáj a déli félteke meleg területein él, bár a világ sok más régiójában is megtalálhatók, mint például mint Észak-Mexikó. Európában egyetlen fajtája sem őshonos, bár rengetegen élnek az öreg kontinensen, mind betelepített példányok, melyeket később tenyésztésbe is fogtak. Ausztrália, Dél-Amerika és Közép-Amerika a papagájfajok legnagyobb változatosságával rendelkezik. Néhány papagáj szeret havas éghajlaton élni, ilyen például a kea.

A papagájok kivitelét a legtöbb országból már tiltják, vagy mostanában kezdik el tiltani, mert az állandó export miatt számuk megcsappant. Sajnos több olyan papagáj fajta is létezik, amelyik már teljesen, vagy legalábbis a természetben kihalt, és csak madárrezervátumokban található néhány egyed.
Színes tollazatukkal és az emberi beszéd utánzó képességével a papagájok nagyon népszerűek. Néhány, háziállatként tartott papagáj megszökött a tulajdonosaiktól és a természetben szaporodni kezdtek, ők tehát igazi túlélő madarak is egyben.
Címkék: Ásványok Fejlődés Hullámospapagáj Kalitka