Papagáj-ismertető


A papagájok jól idomítható, emberbarát, szórakoztató háziállatok, a velük kapcsolatos ismeretek azonban még mindig meglehetősen szerények, sok a homályos pont a papagáj-tartás körül, ezért többen is félnek belevágni.

1, Mivel kell etetni őket?
Nagyon fontos a papagájok változatos, kielégítő táplálkozása. Sajnos ez nem mindig könnyű feladat, mert az ízlésük egy adott faj példányai között is hatalmas szórást mutat, és még ez a kényes, válogatós hozzáállás is igen gyakran változik, tehát előfordulhat, hogy a papagáj egyszer csak elkezdi nem megenni a korábbi kedvencét, és fordítva.

Lényeges, hogy az etetés nem állhat meg a bolti magkeverékek, pelletek igen kényelmes felhasználásánál. Ezekre is szükség van, de önmagukban kevesek. Nagyon fontosan a friss, megfelelően tisztított és mosott zöldségek, gyümölcsök, mert ezek szükségesek a papagáj megfelelő fejlődéséhez. Naponta szükséges a tiszta ivóvíz. Az edényeket, tálakat 2-3 naponta mosószerrel el kell mosni, mert a higiénia is lényeges.
A magkeverék vásárlásakor oda kell figyelni, hogy a madárnak leginkább megfelelőt válasszuk. A keverék és a gyümölcsök mellé időnként kaphat főtt tojást is a madár. Az emberi ételeket, valamint a sót, cukrot és a csokoládét kerüljük! Halálos ítélet az avokádó és veszedelmes lehet mindenféle gyümölcsmag. A nagytestű papagájok abszolút kedvence a dió. Hasznos információ, hogy a papagájok reggel a legéhesebbek, ezért ilyenkor kell nekik gyümölcsöt, zöldséget adni, mert az éhes papagáj kevésbé válogat. A dió, mogyoró jó lesz délutáni eledelnek is.
2, Papagáj-karbantartási feladatok
A karmok és a csőr folyamatosan növésben vannak, és időnként utánaigazításra szorulhatnak. Ideális méretű ülőrúd (a lényeg a vastagság és a természetes formák, vagyis a madár lába épp ne tudja átfogni a rudat, ami ne legyen simára esztergálva) és megfelelő mennyiségű és minőségű játék esetén ezek önmaguktól a megfelelő méretűre kopnak.

Ha mégsem, akkor után vágás szükséges, ezt egyszerűen látjuk a megnövekedett méretből. Legjobb ezeket eleinte állatorvosra bízni, a papagáj habitusától függően elvinni vagy házhoz hívni a doktort, tőle el tudjuk tanulni a balesetmentes vágás módját. A tollazatot egészséges madár esetében nem kell karbantartani, a vedlés és az új tollak kinövése önmagától lezajlik. A fürdési lehetőség viszont fontos, kell nekik egy kis vizestál, vagy néha (megfelelően tisztított) növényspriccelővel lelocsolhatjuk őket.

3, Mennyire hangosak?
Kényes kérdés, melyre az általános válasz az, hogy meglehetősen. Ezért ennek ismeretében kell kiválasztani az élőhelyüket, hogy ne kergessék az őrületbe se a szomszédokat, se a családot. Általános igazság, hogy minél nagyobb a papagáj, annál kevesebbet zajong, viszont a méret növekedésével arányosan nő a hangerő is. A hullámosok szinte egész nap csipognak, de elviselhető hangerőn. A nimfa és a kecskepapagáj már hosszabb szüneteket tart, de az ének illetve a fütty hangereje már átütőbb. Az ara papagájok naponta összesen kb 20 percet hangoskodnak, de azt elképesztő hangerőn teszik, az ablak is beleremeg. Ezekre tehát fel kell készülni előre.4, Betegségekkel kapcsolatos alapismeretek
A papagáj a természetben zsákmányállat, emiatt igyekszik elrejteni, ha rosszul érzi magát. Néhány tünet mégiscsak akad, amit észlelve érdemes betegségre gyanakodni:

- megcsappant étvágy
- a megszokottnál több alvás, gubbasztás
- egyensúlyproblémák
- légzési zavarok, zihálás
- váladékozó orr vagy szem, köhögés
- alapvető változás a táplálék mennyiségében
- megváltozott színű vagy állagú széklet
Címkék: Felszerelések Kalitka Papagájtartás Szaporodás