Papagáj a házban!


Papagájt tartani a lakásban nem is olyan egyszerű. Az ember-madár együttélés egyensúlya kényes, de azért meg lehet találni azokat a paramétereket, amelyekkel mindkét fél elégedett lesz.

A háznál, lakásban tartott papagájok zöme - sajnálatos módon - a mai napig ketrecben, kalitkában él. Ennek a tartásnak csak az a módja madárbarát, amikor a ketrec mérete kellőképpen nagy, vagyis a madár ki tud nyújtózni, ki tudja nyitni a szárnyait, valamint keresztben vagy akármilyen tetszőleges pózban is elfér benne. Minél nagyobb a madár, annál nehezebb egy ekkora alkalmatosságot biztosítani neki, és persze ha többen is vannak, máris sokkal nagyobb a helyigény.





Ezen kívül minden fajtának nagy szüksége van a repülésre, amit a szerencsésebb, röpdében tartott egyedek kielégítő mennyiségben meg is kapnak, a ketrecben tartott madarakat azonban rendszeresen ki kell engedni a lakásból úgy, hogy ne érhesse őket semmilyen baleset és persze megszökni se tudjanak.



A ketrecben tartott papagájoknak nagyon fontos, hogy rendszeresen rághassanak, erre a célra tökéletesek a fából készült játékok és az egyszerű rágófák is. Ezzel hosszabb időre képesek lefoglalni magukat, ami által elkerülhető az unatkozás és az ingerszegény környezet következtében kialakuló mentális papagájbetegségek is.



A papagáj számára nem csak a belső, azaz a kalitka, de a külső, tehát emberi környezet is komoly befolyásoló tényező. Ezalatt leginkább az a szoba vagy házrész értendő, ahol a madarat a gazdi elszállásolta. Egy új szőnyeg, a kárpitozott vagy laminált bútorok, újonnan lerakott járólap vagy más eredetű, irritáló szagok a háztartási spray-kből és néhány parfümből akár halálosak is lehetnek a madaraknak. Mindezeknél is rosszabb a dohányzás. A levegő minőségére tehát ügyelni kell, mert erre a madarak érzékenyek. Az ablakon folyamatosan, nagy rendszerességgel beáramló kipufogógázok szintén komoly károkat okozhatnak a papagájszervezetben. A nem megfelelően szellőztetett fatüzelésű kályhák veszélyt jelenthetnek mind a madarak, mind az emberek számára.



Lényeges környezeti tényező a penész. A rejtett, szabad szemmel nem látható penészgombák mikotoxint bocsátanak ki, melyek fizikailag pusztítóak lehetnek mind a madarak, mind az emberek számára. A fehér ecet a legjobb tisztítószer a penész megölésére. A legrosszabb, penész következtében kialakuló papagájbetegség a légzési nehézségekkel járó Aspergillus, melyet nehéz gyógyítani. De összefügghet a penésszel a rák, és a központi idegrendszert megtámadó betegségek is.
Címkék: Játékok Kalitka Papagájfajták Papagájtartás Röpde