Papagáj a házban!


Papagájt tartani a lakásban nem is olyan egyszerű. Az ember-madár együttélés egyensúlya kényes, de azért meg lehet találni azokat a paramétereket, amelyekkel mindkét fél elégedett lesz.

A háznál, lakásban tartott papagájok zöme - sajnálatos módon - a mai napig ketrecben, kalitkában él. Ennek a tartásnak csak az a módja madárbarát, amikor a ketrec mérete kellőképpen nagy, vagyis a madár ki tud nyújtózni, ki tudja nyitni a szárnyait, valamint keresztben vagy akármilyen tetszőleges pózban is elfér benne. Minél nagyobb a madár, annál nehezebb egy ekkora alkalmatosságot biztosítani neki, és persze ha többen is vannak, máris sokkal nagyobb a helyigény.

Ezen kívül minden fajtának nagy szüksége van a repülésre, amit a szerencsésebb, röpdében tartott egyedek kielégítő mennyiségben meg is kapnak, a ketrecben tartott madarakat azonban rendszeresen ki kell engedni a lakásból úgy, hogy ne érhesse őket semmilyen baleset és persze megszökni se tudjanak.A ketrecben tartott papagájoknak nagyon fontos, hogy rendszeresen rághassanak, erre a célra tökéletesek a fából készült játékok és az egyszerű rágófák is. Ezzel hosszabb időre képesek lefoglalni magukat, ami által elkerülhető az unatkozás és az ingerszegény környezet következtében kialakuló mentális papagájbetegségek is.A papagáj számára nem csak a belső, azaz a kalitka, de a külső, tehát emberi környezet is komoly befolyásoló tényező. Ezalatt leginkább az a szoba vagy házrész értendő, ahol a madarat a gazdi elszállásolta. Egy új szőnyeg, a kárpitozott vagy laminált bútorok, újonnan lerakott járólap vagy más eredetű, irritáló szagok a háztartási spray-kből és néhány parfümből akár halálosak is lehetnek a madaraknak. Mindezeknél is rosszabb a dohányzás. A levegő minőségére tehát ügyelni kell, mert erre a madarak érzékenyek. Az ablakon folyamatosan, nagy rendszerességgel beáramló kipufogógázok szintén komoly károkat okozhatnak a papagájszervezetben. A nem megfelelően szellőztetett fatüzelésű kályhák veszélyt jelenthetnek mind a madarak, mind az emberek számára.Lényeges környezeti tényező a penész. A rejtett, szabad szemmel nem látható penészgombák mikotoxint bocsátanak ki, melyek fizikailag pusztítóak lehetnek mind a madarak, mind az emberek számára. A fehér ecet a legjobb tisztítószer a penész megölésére. A legrosszabb, penész következtében kialakuló papagájbetegség a légzési nehézségekkel járó Aspergillus, melyet nehéz gyógyítani. De összefügghet a penésszel a rák, és a központi idegrendszert megtámadó betegségek is.
Címkék: Játékok Kalitka Papagájfajták Papagájtartás Röpde