Nagy-Britannia honosított papagája


Negyven évvel az első önálló londoni szaporodása után az Örvös sándorpapagáj végül csatlakozott a kártevőlistán a sirályokhoz, varjakhoz és szarkákhoz, akiket külön engedély nélkül, büntetlenül kilőhetnek a helyiek.

A trópusi papagáj, amelynek őshonos tartománya Afrikából a Himalája felé nyúlik, egyre ismertebbé vált az utóbbi években Dél-London környékén, mint vadon élő, egzotikus madárfaj. Nem ritkán ezerszámra lehet látni belőlük. Ezt a fajt a trópusokon széles körben kártevőnek tekintik.Három másik, nem őshonos madár csatlakozott hozzá a kibővített listán - a dél-amerikai szerzetes papagáj, a kanadai liba és az egyiptomi liba. Mindegyikük veszélyt jelent az őshonos állatfajokra, vagy nem kívánatosak a közegészségügy vagy a közbiztonság szempontjából. A listához való hozzáadásuk nem jelenti azt, hogy nyílt szezon vagy szabad kilövési lehetoség várna rájuk, de egy földtulajdonos vagy bármely más "felhatalmazott" indokolt esetben elpusztíthatja őket, bármiféle külön felhatalmazás nélkül.A világ legelterjedtebb papagáj faja, az Örvös sándorpapagáj sikeres tenyésztése először 1969-ben történt Angliában. A szabadon tenyésző populáció alapját egyes elméletek szerint a tenyészetekbol megszökött és a tengerészek által behurcolt példányok adták. Az tény, hogy a szigetország számára idegen faj területe jelen pillanatban már a skót határ déli részénél van.

A sándorpapagáj-faj növekvő térnyerése óta egyre több az aggódó hang a brit természetvédelem irányából. Aggresszív, lyuk-fészkelő fajról lévén szó, több reális veszély okozói is lehetnek, például végzetes terménysérülést okozhatnak a mezőgazdasági területeken a gyümölcsfáknál. Tony Juniper, a Föld Barátai volt igazgatója, a téma szaktekintélye korábban "az égbolt szürke mókusai" névvel illete a sándorpapagájokat, utalva ezzel arra, hogy az 1850-es években Angliába telepített összesen 350 példány egy évszázaddal később többmilliós populációvá fejlődve kiszorította az őshonos európai mókust.Az ügyben természetesen a madárvédelem is hallatta a hangját. A Madárvédelmi Egyesület védelmi igazgatója, Dr Mark Avery elítéli és indokolatlannak tartja a visszaszorításról szóló döntést, ugyanakkor elismeri, hogy a nem őshonos fajok világszerte problémákat jelentenek a natív fajok életében, ha túlságosan elszaporodnak.A sándorpapagáj rendkívül barátságos házi kedvenc, játékos, és kiváló beszédkészséggel rendelkezik, kedvenc szava, a "peekaboo" sokuk elnevezését is adja, de rövidebb mondatok elmondására is megtanítható.
Címkék: Papagájtartás Szaporodás Viselkedés