Miért csípnek a papagájok?


Az agresszív papagájharapás az ember szemszögéből nézve igencsak kellemetlen, de még nagyobb probléma, hogy a papagáj aspektusából valamilyen fajta diszkomfortot vagy általános elégedetlenséget jelez.

A csípős papagájok sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Igazából mindegyikük csíp, csak nem ugyanúgy. Nagy részük nem agresszióból teszi, de ettől még a csípés tényére bizony nem ártana felhívni mindenki figyelmét, aki ilyen háziállatra vágyik, mert sokan sajnos nincsenek is tisztában ezen tulajdonsággal. A rossz pillanatban, például stressz idején elkapott csípés sokszor fájdalmas, és maradandó negatív élményt okoz az elszenvedőjének. Az okokat megismerve azonban ez a helyzet elkerülhető.


Hatalmas csőr, komoly veszélyek. Az ara papagájok szerencsére alapvetően békések

Önmagában a csípés ténye még nem jelenti azt, hogy a madár agresszív, esetleg gonosz, de még azt sem, hogy ne kötődne az emberhez, akibe belecsíp. A papagájok a csípés, evés, mászás és játék esetében is mind a csőrüket használják, ezért sokszor rutinból csőrrel ragadják meg a gazdi kezét is. Ezért fel kell tudni ismerni a különbséget csípés és csípés között. A védekezésből, vagyis félelemből jövő csípés normális azoknál a papagájoknál, akiket a szüleik neveltek fel, és nem az ember. Számukra az ember félelmetes. A helyzet ugyanez tud lenni, ha a papagáj új gazdát kap - mivel ők okos állatok, pontosan felismerik az idegent és félnek tőle. A madár bizalmának megszerzése segíthet a madár félelmeinek elfojtásában, és meg tud spórolni némi fájdalmat az ujjhegy környékén.Párzás idején a kecskepapagáj (kakariki) agresszívvé válhat

Ha sikerül kizárni, hogy a papagáj épp mászik, játszik vagy fél, akkor a csípésnek már csak egyetlen oka lehet, ez pedig az agresszió. Bizonyos fajoknál ennek külső tünetei is léteznek, a kakadufélék esetében az égnek álló taréj, az ara papagájoknál pedig a kipirosodott arcszín. Az agresszió leggyakoribb okai a stressz, a hormonális időszak serdülőkorban vagy a tenyészidőszakban, a mentális ingerlés vagy a dominanciaharc, hogy csak néhányat említsünk. A papagájok agressziója tehát komoly problémát jelenthet, ami boldogtalan madarakhoz vezethet még boldogtalanabb tulajdonosokkal. Ha úgy tűnik, hogy a madár harapásos viselkedése ezen okok valamelyikének köszönhető, akkor fontos, hogy lépéseket tegyünk a kiváltó tényezők megszüntetése érdekében.

Először ellenőrizni kell a madár környezetét. Kiváltó környezeti tényezők lehetnek:
- a ketrec ablak közelében van
- tiszta és kényelmes legyen a ketrec
- ne legyenek a közelben más háziállatok, melyek stresszt okozhatnak
- megfelelő legyen a mikroklíma (fény, páratartalom, szellőzés, pormentesség stb)

Az első ezeknek az egyszerű körülményeknek a beállítása legyen, utána érdemes megfigyelni, hogy beáll-e valamilyen viselkedésváltozás a papagájnál.

Egy papagájtulajdonos csak akkor lehet elégedett, ha madarai boldogok. Ezért lényeges kideríteni ennek a viselkedésnek az okait, mert ha nem sikerül gyorsan orvosolni, a rossz viselkedés hibás mintái hosszú távra bevésődnek a papagájba.
Az agresszív papagájok kezelése és megszelídítéseNem lehet minden papagájtulajdonos született madáredző, de kellő türelemmel és erőfeszítéssel bárki képes jobb irányba terelni egy madarat. Egy napi edzésprogram konzekvens, rendszeres végigvitele csodákra képes. A madarak nagyon érzékeny lények, amelyek tevékenységeinket másképpen értelmezik, mint a többi háziállat, például a macskák és a kutyák. Ez frusztrációhoz és félreértéshez vezethet a madár és a tulajdonos között, ami gyakran csak súlyosbítja a már meglévő viselkedési problémákat. A viselkedési problémákkal küzdő madár sikeres rehabilitációja a madárfajok bizonyos ismeretét igényli, elsősorban pszichológia szempontjából.A kicsik csípése kevésbe veszélyes

A szelídítés elsődleges eszköze az élelem. Ki kell figyelni, a papagájnak mi a kedvence, mi az, amit elsőként fogyaszt el a felkínált élelmek közül, és legközelebb ezzel a kézben kell közeledni felé. Kisebbeknél ez gyakran a fürtös köles, nagyobbaknál a dió vagy a mandula. Lassan kell nyújtani felé az élelmet, ezzel döntési helyzetbe hozva őt: csíp, vagy eszik. Az esetek túlnyomó többségében a gyomor győzedelmeskedik, eleinte persze ritkábban, az idő előrehaladtával és a gyakorlás növekedésével pedig egyre gyakrabban. Ez a módszer hosszabb távon mindenképpen eredményes lehet, kivéve persze a hormonok okozta agressziót, ami az ivarzási láz végével magától elmúlik.

Címkék: Agresszió Fejlődés Ivarérett Papagájfajták Papagájtartás