Madarak kötelező jelölése


Egynémely papagáj lábán ott a gyűrű, másokén nincs. De vajon mitől függ, melyikre kötelező feltenni és miért? Érdemes tisztában lenni a jogi háttérrel annak, aki papagájt vásárol.

Az emberi tulajdonban tartott, kötelező nyilvántartás alá eső állatok jelölésére különféle lehetőségek adottak, például tetoválás, kutyáknál-macskáknál mikrochip beültetése. Papagájok esetében a zárt vagy nyitott, fajtának megfelelő méretű gyűrűvel történő jelölés a leggyakoribb.
Az alkalmazható jelölési módszereket az A veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről Washingtoni egyezmény (létrejötte: 1973. március 3.) valamint az A védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Kormányrendelet 5. melléklete határozza meg. Ennek alapján a tenyésztett papagájokra a születésük után néhány nappal egy zárt gyűrűt helyeznek fel, ez a gyűrű később, a madár kifejlett korában már nem távolítható el sérülésmentesen. A gyűrű anyaga általában fém vagy műanyag szokott lenni, létezik belőle színezett kivitel is.Nemzetközi szinten A nemzetközi ornitológiai világszövetség nevű szervezet koordinálja az egyedi jelöléseket. Ennek a szövetségnek a magyarországi szervezetek közül a Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetsége a tagja. A világszövetség meghatározza az egyes országokon belül használandó, egyedi gyűrűkódokat. Az egyes országokon belüli jelölések kis mértékben eltérhetnek, de vannak egységes, kötelező paraméterek.
Magyarországon a tenyészetekben használt „szabványos” papagájgyűrű az alábbiak szerint írható le:

- Mérete: a papagáj testmérettől függően változó.
- Anyaga: alumínium vagy műanyag, ritkábban acél
- Színe: a világszövetség minden évben meghatároz egy színjelölést, de ez csak ajánlás, nem kötelező.
A gyűrűn szereplő adatok Magyarországon:

- az ország jelölése – 1 karakter (H betű)
- az egyesület jelölése, ha van – 2 karakter, közvetlenül az országjel után
- az egyesületi tag sorszáma vagy a tenyésztő monogramja – 3 karakter
- a papagáj születésének éve – 2 karakter, az évszám két utolsó számjegye
- a madár egyedi sorszáma az éven belül nézve – 3 karakter.
Előfordulhat, hogy a tenyésztő nem tagja semelyik egyesületnek sem, akkor az ő jelölése H-00. Ha a tenyésztő nem
tagja a hazai szövetségnek sem, akkor a nevének kezdőbetűit kell odaírni a H betű után.

Címkék: Ararauna Fejlődés Felszerelések Papagájfajták Papagájtartás Szaporodás