Kihalt a Rio-film papagája


A Rió című animációs film néhány éve nagy sikerrel futott a mozikban. Nemrégiben egy szomorú aktualitás miatt került elő újra: a főszereplő t ihlető Spyx papagájt kihalttá nyilvánították.

2011-ben a Rio igazi kasszasiker volt a mozikban. A népszerű animációs film főszereplőjének karakterét ihlető Spix ara papagáj azonban az azóta eltelt évek alatt teljesen kihalt, így sajnos egyike lett annak a 8 papagáj fajnak, amik a biológusok szerint az elmúlt évtizedben eltűntek a Földről. Őket már csak fényképen láthatják az érdeklődők. A kis kék színű papagáj, ami a Rio filmben szerepelt, ma a természetben már nem létezik.(Spyx ara papagáj)

A A BirdLife International nemzetközi természetvédelmi szervezet kiadványának hasábjain megjelenő elemzés, melyet Stuart Butchart és csapata jegyez, komoly kiértékeléssel megy végig a 8 kipusztult papagáj fajon és konklúzióként javasolják hivatalos kihaltnak nyilvánításukat.A Spix ara egy lenyűgöző kobalt kék papagáj, nagyon hosszú farokkal és semmilyen más madáréval össze nem téveszthető, jellegzetesen csattanó hanggal. Egyediségük lett a vesztük is egyben, mert nagyjából 150 éve szerepelnek előkelő helyen az orvvadászok, madártolvajok, papagáj csempészek és egyéb bűnözők listáján. A legtöbbször az sem derült ki egyértelműen, hol vadászták le őket. Az 1980-as évek közepére összes 3 db nyilvántartott példány maradt belőlük a brazil vadonban, konkrétan Észak-Brazíliában. De a későbbi években őket is levadászták. Aztán a 90-es években is előkerült néhány.
Egy későbbi fajtamentési kísérlet során néhány, fogságban tenyésztett példányt szabadon engedtek a vadonban. Ez azonban mindig egy bizonytalan dolog, a fogságban felnőtt madarak nehezen alkalmazkodnak az erdőhöz, és ebben az esetben sem vált be a dolog - valószínűleg egy villanyvezetékkel történő találkozás miatti áramütés végzett a papagájjal. Az egyedülálló hímet 2000 óta nem látták, vélhetően o is elpusztult időközben. A környéken végzett intenzív kutatómunka során sem sikerült egyetlen példányt sem találni.

Az egyetlen halvány reményt a még életben lévő néhány, fogságban született és tartott Spix ara példány jelenti. Nemrégiben elindult egy fajrehabilitációs program, melynek keretében megpróbálják a fiatal példányokat visszatelepíteni eredeti környezetükbe. Az alapvető problémát azonban ennek a programnak a sikeressége sem oldaná meg, mert a Spix az élőhelyének drasztikus lecsökkenése miatt pusztult ki. A Dél-Amerika szerte rohamosan kiterjedő mezőgazdaság nagymértékben lecsökkentette ennek a papagájfajnak az élőhelyét.Címkék: Fejlődés Ivarérett Papagájfajták Szaporodás Szórakozás