Kakadufajták


A kakadu egy igazi egyéniség a papagájok családján belül, gyönyörű külsejével az otthon dísze lehet. De csak ha megtanulunk bánni vele és tisztában vagyunk az igényeivel.

A kakaduk közepes testméretű madarak, ami azt jelenti, hogy hosszuk 30 és 60 centiméter közötti, súlyuk pedig 300-1000 gramm. Közös jellemzőjük, hogy fejükön bóbitát viselnek, ezt a bóbitát különféle ingerek, élethelyzetek hatására akaratlagosan képesek mozgatni, kinyitják és visszahúzzák. Ügyes, gyors röptű madarak, megfelelő környezetben akár 70 km/h sebesség elérésére is képesek. Fő táplálékok gyümölcsök és magok. Őshazájukban, az indonéz szigetvilágban is nagy mennyiségben tartják őket háziasítva. A kereskedelem megtizedelte állományukat.

A család legismertebb tagja, a nimfa papagáj mesterséges szaporítása 2 évszázadnyi hagyománnyal rendelkezik és napjainkra teljesen domesztikált papagájnak számít.Sárgabóbitás kakadu
Rendkívüli intelligenciájával kitűnik fajtársai közül. Nagy helyre és rengeteg foglalkozásra van szüksége, nem szabad hagyni, hogy unatkozzon. A potenciális tulajdonosoknak fel kell ismerniük, hogy ha ezek a madarak nem kapnak megfelelő edzést és mentális ingerlést, akkor abba szó szerint belebetegednek, rombolni kezdik a környezetüket, súlyosabb esetben saját magukat is (tolltépkedés). Ezeket a betegségeket legjobb megelőzni, amihez mindössze annyi kell, hogy a kakadu mindig le tudja foglalni magát valamivel. Ennek eléréséhez a gazdinak sokat kell együtt játszani a madárral, ki lehet őt engedni az esti tévézéshez, filmezéshez is, hogy annak is részese legyen és gondoskodni kell sokféle játékról, amiket akár tönkre is tehet, mert a legtöbbnek ez lesz a sorsa. A játékokat időnként cserélni kell, mert a madár előbb-utóbb mindegyikre ráun.
Ormányos kakadu

Őshazájuk, Ausztrália egyik legnépszerűbb hobbimadarai, de az utóbbi időszakban már a világ más tájain is hódít. Igényei fajtársaiéhoz hasonlóak, figyelemre, foglalkozásra van szüksége, meg kell találni azokat a dolgokat, amikkel képes hosszútávon lefoglalni magát. A foglalkozásnak, szocializációnak mindennaposnak kell lennie érzelmi egészségük fenntartásához.
Címkék: Papagájfajták Papagájtartás Táplálkozás Viselkedés