John Tyler és madara, Johnny Ty


Tyler elnöknek és családjának az elnök uralkodása idején sem volt szándéka lemondani hobbijáról, a madártartásról. Az akkor még nehezen beszerezhetőnek számító kanárik voltak a kedvenceik.

Az Egyesült Államok 10. elnöke John Tyler volt, miután maga mögött hagyta a történelem legrövidebb alelnöki ciklusát. William Henry Harrison 1841-es elnökké választásakor kapta meg az alelnöki pozíciót, majd alig egy hónappal ezután, Harrison hirtelen jött halálát követően Tyler lett az új elnök.

Bár az elnökséghez vezető útja meglehetősen rendhagyóra sikerült, Tyler mégiscsak ragaszkodott bizonyos hagyományokhoz, ezek között volt az elnöki háziállatok tartása is. Második felesége, Julia Tyler egy kanárit ajándékozott az elnöknek. A kanári, akit az elnök után tréfásan “Johnny Ty”-nak neveztek el, tökéletes társnak bizonyult.

Ezekben az időkben az egzotikus madarak kereskedelme meg se közelítette a mai szintet, ezért amint felbukkant egy jobb vételnek tűnő kanári New York-ban, a Tyler család azonnal megpróbálta megvásárolni. A szerencsés kiválasztottat végül is gőzhajón vitték Richmondba, Virginiába, majd innen autóval szállították tovább a Fehér Házba. A költöztetés összességében nem sikerült túl jól. Az új jövevény csak ült a kalitka alján és a szárnya alá dugta a fejét. Sajnos az állapota később sem javult, vélhetően a nagy utazással járó stressz és a környezetváltozás okozta megrázkódtatás az elnöki madár életébe került.
Címkék: Kálcium Papagájtartás Szaporodás Torna