James Madison - Dolley papagája


Polly az USA elnöki papagájai között is kimagaslóan híresnek számított. A Madison pár madara önjelölt fogadóbizottságként működött a Fehér Házban.

James Madison és felesége, Dolley volt az Egyesült Államok negyedik elnöki párja. Izgalmas időszakban vezették az országukat: ilyenkor született meg a Jogok Nyilatkozat, és az Alkotmány is, ezekben pedig komoly szerepet kapott az elnök is. Dolley, az elnök felesége is komoly hírnevet szerzett magának ekkoriban, de nem csak a férje történelmi tettei, hanem hatalmas ara papagája, Polly révén is.

Polly nagyon ragaszkodott a gazdájához, a nap nagy részét a First Lady társaságában töltötte, sokszor a vállán üldögélt. Gyakori volt, hogy amikor Dolley Madison vendégeket fogadott a Fehér Ház recepciós szobájában, a papagáj is vele volt és ő köszöntötte a látogatókat. Ennek a szenzációs fogadtatásnak persze hamar híre ment. Sokan nem is tudták, mit tegyenek meglepetésükben, meg se tudtak szólalni. Az sem volt ritka, hogy az elnöki pár ablaka alatt kész gyereksereg gyűlt össze, hogy megnézhessék a madarat. Dolley ilyenkor sokszor kiállt az ablakba a madárral és beszéltette őt.

Az 1812-es háború alatt Dolley kénytelen volt gyorsan elhagyni a Fehér Házat a közelgő brit támadás miatt. Csak nagyon kevés dolgot vihettek magukkal, mert szűkös volt a szállítási kapacitás és az idő is, ezért Dolley úgy döntött, George Washington ikonikus portréját mindenképpen megmenti - na és persze Polly-t. A sikeres menekülés után Polly végül a francia konzulátusra került, ahol biztonságban lehetett.

Polly azért nem volt olyan jó papagáj, mint hihetnénk. Időnként ijesztő zuhanórepüléseket hajtott végre, megtámadta a vendégeket és összevissza ordítozott. Egy alkalommal egy ilyen támadás megfékezése közben a gazdáját is komolyabban megcsípte. Sokszor előfordult, hogy káromkodott. Szóval elnöki madár létére sem vesztette el az ara-tulajdonságok sokszor igen kellemetlen részeit sem.

Az ara papagáj rendkívül hosszú életű, nem ritka, hogy 50 évig is elélnek. Így fordulhatott elő, hogy Polly túlélte a 1836. június 28-án elhunyt elnököt. Pletykák szerint a papagáj túlélte a gazdáját, Dolley-t is, de ez nem megalapozott, mert a First Lady halála utánról nem maradt fent érdemi emlék a madárral kapcsolatban. Egyes források szerint Polly egy sólyom áldozatává vált.
Címkék: Ararauna CITES Fejlődés Hullámospapagáj Időjárás Kálcium