Idős papagájok gondozása


A fordulópontot 70-es évekig bezárólag az otthon tartott papagájok nagy része importálás útján került az országba. 1970 körül kezdődött meg a komolyabb hazai papagájtenyésztés, ami innentől kezdve folyamatosan felfelé ívelő pályára állt.

A madártartás népszerűségének megugrását a 80-as évekre tehetjük, ekkora már a legtöbb fajnak létezett hazai tenyészete is, felpörögtek a kisállat-kereskedések, a legtöbb kellék egyszerűen beszerezhetővé vált a boltok polcairól. Ezzel nagyjából egyidőben sok egzotikus országban betiltották az egyre ritkuló papagájaik kivitelét, így a legális importforrások nagy része el is apadt.



Ebből az következik, hogy napjainkra, vagyis 40 évvel a leírtak utánra a még élő papagájok szinte 100%-a hazai termés, vagy valamelyik közeli, európai ország tenyészetéből került behozatalra (a fogságban tenyésztett madarak a legtöbb esetben szabadon adhatók-vehetők). A nagytestű és az óriás papagájok (arák, jákók, kakaduk) között akadhat 40 évnél idősebb is, a kisebb testűeknél pedig a 10 év feletti kor számít matuzsáleminek.



Az idős korba került papagájok tartása magában hordoz néhány extra kihívást, mert ezeknek az állatoknak különleges diétára és más különleges körülményekre van szükségük, hogy jól érezhessék magukat. Különféle, részben a tartásból és a táplálásból fakadó betegségek is fenyegetik őket, ilyen például a túl magas fehérjetartalommal rendelkező táplálék hosszú távú negatív mellékhatása, a veseelégtelenség, vagy a máj elzsírosodása, ami tipikusan a papagáj idősebb korára jut el arra a szintre, hogy problémákat okozzon. A köszvény az emberhez hasonlóan az öregebb madarakat is fenyegeti, tünetei közé tartozik a túlzott szomjúság, vizes széklet, gyenge tollazat, a kivörösödött, duzzadt láb, valamint a nehézkes gyaloglás.



A köszvény kezelése az egzotikus állatokra specializált orvos által elvégzett vérvizsgálati eredmények tükrében történhet. A a fehérje megfelelő szintje a madár étrendében elengedhetetlen, de egy kis diétával a beviteli forrás az egészség megőrzése érdekében variálható. Érdemes a földimogyoró és a különféle vetőmagok helyett dióval etetni a papagájt (a kisebbeknek fel kell aprítani, a nagyobbaknál nincs ilyen teendő, mert ők feltörik maguknak). Szerepeljenek az étrendben magas víztartalmú, lédús gyümölcsök és zöldségek is.



Az idősebb madarak élelmének és vizének elhelyezése is lényeges, ezek legyenek mindig könnyen elérhető helyen, mert ők már kevesebbet mozognak és nem érdemes extra körökkel terhelni őket. Az öregségükre meghízott papagájok túlságosan nagy nyomást gyakorolhatnak a lábukra, ami piros foltokban jelentkezik. Emiatt érdemes lehet az ülőrudakat kipárnázni vagy más módon puhává tenni nekik.




Címkék: Ararauna Fejlődés Időjárás Kálcium