Hogyan vágjuk vissza a madár szárnyait szakszerűen


Bizonyos tartási körülmények között a biztonság érdekében a papagájok tollait időnként vissza kell vágni. Így lakáson belül röpképes marad a madár, de hosszabb távok megtételére nem lesz képes velük.

A vágást 4-5 hetente el kell végezni, mert ennyi idő, amíg a tollak visszanőnek és a papagáj újra elrepülhet. A vágás fájdalommentes, de korántsem stresszmentes, persze idővel az állat ehhez a folyamathoz hozzászokik.



A papagáj szárnyainak levágása rettenetes feladatnak tűnhet, és valóban türelmet és gyakorlatot igényel. Legfontosabb megtanulni a madár megfelelő megfogását és megtartását a művelet alatt, enélkül kivitelezhetetlen a dolog. Ha a papagáj csapkod közben a szárnyaival vagy küzd a kiszabadulásért, az komoly veszélyforrást, baleseti lehetőséget jelent. A biztonság mindig az első az ilyen műveleteknél. Ha elsőre nem sikerül egész biztos megfelelő módon megfogni a madarat, jobb állatorvos segítségével elvégezni a műveletet, aztán a megfelelő minta ismeretében következő alkalommal már önállóan is lehet próbálkozni.



A kereskedelemben kapható, papagájoknak összeállított elsősegély-készlet legyen kéznél, hogy minimalizáljuk a kockázatot. Balesetek előfordulhatnak és elő is fordulnak, tehát jobb az óvatosság. A művelethez egy csendes helyre lesz szükség, távol a madár lakóhelyétől, a háztartási zajoktól, a hirtelen felmerülő fény-vagy hanghatásoktól. Egy zárt, szűk tér a leginkább ideális, például egy kisebb méretű fürdőszoba, mert egy ilyen jellegű helyen a papagáj kevésbé lát menekülési utat, nem fog annyira küzdeni, hogy kiszabaduljon.



A műveletet jobb ketten végezni, főleg az első nekifutás alkalmával, így becsatlakozhat egy barát vagy családtag. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a madár megfelelő megtartásának fontosságát, nem ugrálhat, nem csapkodhat a művelet során és ezt például egy nagytestű vagy harciasabb középtestű madár esetében egyetlen ember egyedül nem lesz képes megakadályozni. Egy törülközőre is szükség lesz a művelethez, mert két ember sem tud elég hatékonyan lefogni egy papagájt, ha az veszélyben érzi magát. A törülközővel kíméletesen lehet becsavarni és megakadályozni az ugrálásban.



A vágást magát mindenképpen érdemes állatorvostól eltanulni. A sötét színű tollakat nem szabad vágni, mert azokban vér van és ezzel felesleges sérülést okozunk a madárnak. Mindig csak az elsődleges repülőtollakból szabad óvatosan visszavágni. A tollvágás végeztével a papagájt vissza kell tenni a helyére és nyugton kell őt hagyni, hogy kiheverje a traumát.

Címkék: Fejlődés Felszerelések Papagájfajták Viselkedés