Grant papagája, Harding és Hayes kanárijai


Az USA és Mexikó történelmi háborúja lezárult ugyan, a búcsúajándék azonban meglehetősen gonoszra sikeredett: a béke nyugalmába egy rosszindulatú papagáj piszkított bele.

Ulysses S. Grant elnök lovak iránti rajongása jól dokumentált a történelmi emlékekben, de családjának a lovakon kívül sok más háziállata is volt, köztük egy papagáj is. A madár létezésén kívül viszont sajnos nem sok más dokumentált adat maradt fent róla. Egy kutató és dokumentáló író, Bruce Thomas Boehrer, a Papagájkultúra című könyv szerzője maga is csodálattal ír ember és papagáj 2500 éve tartó barátságáról, ugynakkora szerinte Grant-ék papagája meglehetősen rosszindulatú madár hírében állt.

"Grant gonosz papagáját a mexikói minisztertől, Matias Romerotól kapta, aki talán így állt bosszút az elnökön a mexikói háborúért".

Bizonyos, hogy a papagáj létezett, de a sorsa, illetve, hogy miben nyilvánult meg a gonoszsága, sajnos nem ismert.

Warren Harding elnök és felesége, Florence továbbvitte azt a szép hagyományt, hogy a Fehér Házban háziállatokat tartanak. Volt 2 kutyájuk, egy Pete nevű mókusuk és több kanárijuk, köztük egy "Petey"-nek nevezett Hartz kanári is. Őt a halála után ki is tömették egy erre szakosodott mesterrel.

A kanárik Florence Hardinghez tartoztak, aki a zene iránti rajongásáról és az akkoriban még igazi különlegességnek számító nyomdaipari tevékenységéről vált híressé, ami akkoriban még igazi férfikiváltságnak számított. A férje, Warren Harding volt a Marion Daily Star nevű kiadvány tulajdonosa, és amikor az üzleti menedzser kilépett, Florence vette át a helyét. Ő volt felelős a fiókok vezetéséért, a szerkesztőségi munkáért, a címlapok összeállításáért és még egy rakás más dologért a lapnál.

Petey, vagy ahogy néha hívták, Pete, a Fehér Házban lakott a Hardings-családdal. Sajnos nem volt hosszú életű, pedig nagyon szerették - erre utal a preparálás is. Petey ma Ohio-ban látható kitömött állapotában, egy, a Harding-ok emlékére berendezett házban. A családnak volt még egy kanárija, aki a Bob nevet viselte, őt  Harding elnök halála után az özvegye egy Maggie Rogers nevű szobalánynak ajándékozta, mert neki a férje halála miatt el kellett hagynia a Fehér Házat, hogy az új elnök mielőbb oda tudjon költözni.

Rutherford B. Hayes kanárija

Lucy Hayes, Rutherford B. Hayes elnök felesége igen nagy állatrajongó volt, és több háziállatot is tartott élete során. Fehér Ház-beli tartózkodása során volt macskája, poszátája és 4 kanárimadara is. Ezek mind az elnöki párral életek a Fehér Ház-ban Hayes elnöklése idején. Származási, beszerezési helyük nem ismert.
Címkék: Agresszió Ararauna Felszerelések Papagájfajták