Gabby és a sasok


Az amerikai Fehér Ház lakói között is sokan hódoltak a szárnyasok iránti rajongásuknak. Az USA első emberi között is gyakori háziállatnak számítottak a madarak.

Gabby, Eisenhower elnök papagája

Dwight D. Eisenhower egy Gabby nevű papagájt tartott a Fehér Házban, unokái nagy örömére. A család 1954-ben vásárolta meg a madarat. Beszélni sajnos sose tanult meg (az elnök környezete ezt azzal magyarázta, hogy a madár hagyja őt szóhoz jutni).

Gabby 1957-ben halt meg, és az elnöki kastély délnyugati sarkánál temették el. A madár azbesztből és zsindelyből készített sírhelyet kapott, melyre a nevét is felírták. John F. Kennedy lányának, Caroline-nak a kanáriját ugyanide temették el mindössze 5 évvel később. Egy újság arról számolt be, hogy a 9 vagy 10 éves David Eisenhower, az elnök unokája "több alkalommal is elutazott, hogy megtekintse a sírt ", és "megköszönte a kertésznek, aki eltemette a madarat".

James Buchanan sasmadarai

Buchanan elnöknek nem volt se felesége, se gyereke, talán ebből is következett a háziállatok iránti rajongása. Elnöksége egy igencsak feszült történelmi időszakra, az amerikai polgárháborút megelőző évekre esett. Ő volt az Egyesült Államok 15. elnöke, a rabszolgaságból eredő polgárháború pedig mindössze 2 hónappal a lemondása után tört ki. Az elnök kedvenc háziállatai az Amerikában szimbolikusnak számító sasmadarak voltak, melyeket egy San Francisco-ban élő barátja ajándékozott neki.

A Fehér Ház nem volt alkalmas élőhely ezeknek a madaraknak, ezért az elnök Pennsylvania-ban, Lancaster-ben alakított ki nekik egy helyet. A sasok itt egy ketrecben éltek, időnként szabadon voltak engedve, de mindig visszatértek a lakhelyükre, vagyis egészen sikerült háziasítani őket.

Címkék: Ásványok Felszerelések Ivarérett Kalitka