Fürdőző papagájok


A neten keringő, vicces kutya-macska fürdetős videókat nézve kevesekben merül fel, hogy vajon léteznek-e hasonló jelengések a tollasoknál is. Pedig nagyon is léteznek, az ő fürdési igényük kimondottan nagy.

A megfelelő páratartalom biztosítása nagyon fontos a madártollak és a légzőszervek egészséges állapotának fenntartásához. De a nedves környezet biztosítása mellett lehetőséget kell adni a papagájoknak arra, hogy a madarak maguktól is fürödjenek. A rendszeres fürdők és zuhanyzások képesek utánozni a gyakori csapadékot, amely ezeknek a papagájoknak a természetes élőhelyén rendszeresen előfordul és pozitív hatásai elengedhetetlenek a bőr és a toll egészsége szempontjából.

Hetente egy fürdés lenne a minimálisan ajánlott mennyiség, de néhány madár ennél gyakrabban meg szeretne fürdeni. Általánosságban elmondható, hogy a papagájok igényeit felmérve naponta vagy minden másnap ideális lenne a fürdés a legtöbb madár számára.


Többféle módon lehet fürdetni egy madarat:

- automatikus párologtató rendszer beüzemelésével
- permetezés vízzel egy szobai növényekhez használatos spray-palackból
- emberi zuhanyzóban fürdetés
- langyos vízzel megtöltött fürdetőtál a kalitkába, röpdébe
Nem minden papagáj van tisztában vele, hogy milyen fontos is neki a fürdés. Van olyan eset, hogy a papagáj fél a víztől vagy a fürdés folyamatától, ez főleg a nem kezes madaraknál szokott előfordulni, akik eleve fenntartással kezelik az ember közelségét. Az ilyen papagájt apránként, fokozatosan kell hozzászoktatni a fürdetéshez, nem szabad erőltetni, mert azzal csak megutáltatjuk vele az egészet.
A legszerencsésebb módszer az óvatos, fokozatos kísérletezés, melynek során az egyszerűbb módszerrel elindulva lehet a bonyolultabbak felé haladni. A legegyszerűbb mindig az, ha a madár magának oldja meg a dolgot, vagyis önállóan megfürdik egy kis vizestálban. Ezért az első az legyen, hogy kap egy ilyet a kalitkájába. A legtöbb néhány nap után bele fog mászni. A hullámos és a kecske papagájok nagyon nagy vízimádók, egy vizesen betett salátalevélen már hatalmas fürdőzéseket rögtönöznek, tehát velük ritka az ilyen probléma. Nehezebben fürdő madaraknál jó módszer a fürdetés végén odaadott jutalomfalat.
Címkék: Időjárás Papagájtartás Szórakozás Viselkedés