Eli Yale, Roosevelt elnök fiának papagája


A nagy jácint ara a világ legnagyobb papagája, egyedi külsejével azonnal lenyűgözi azt, aki meglátja. Roosevelt elnök fia sem véletlenül szeretett bele ebbe a gyönyörű madárba.

A Fehér Ház határozottan élénk hely volt Teddy Roosevelt elnöksége alatt. Az USA legfiatalabb elnöke volt, aki az elhunyt William McKinley-t követte az ország első emberének pozícióján. Roosevelt a feleségével, Edith-tel és nem kevesebb, mint 6 gyerekével költözött a Pennsylvania Avenue-ra, ahová tekintélyes állatseregletet is vittek magukkal.

A Roosevelt-háziállatok egyik színesebb - és egyben legzajosabb - tagja Eli Yale, egy jácint ara papagáj volt. A nevét Elihu Yale, a XVIII. századi brit kereskedő és filantróp után kapta, aki egyben a híres Yale Egyetem névadója is volt. Az ifjabbik Thed Rooseveltről készült leghíresebb fényképen, ahol a csodaszép papagáj az elnök elegánsan kiöltözött fia karján ülve látható, Roosevelt 14 éves korában készült a Fehér Ház télikertjében. (Sajnos a Fehér Ház legendás télikertje még ugyanabban az évben lebontásra került, hogy a helyébe egy irodát építsenek, persze ez a tény csak növeli az említett fénykép jelentőségét).

Az ara papagájokat leggyakrabban jellemző kifejezés a "hangos". Ennek pedig minden alapja megvan, hiszen ezek a madarak eredeti élőhelyükön, az őserdőkben, több kilométeres távolságból is meghallják egymást, ehhez pedig komoly hangerő szükségeltetik. A jácint arát az aktivitás és a játékosság jellemzi, és ők a világ legnagyobb papagájai, elérik az 1 métert és a 3-4 kilós súlyt. Feltűnő kinézet, élénk kék tollas és hatalmas, íves csőr jellemzi külsejüket, melyet az arcon található sárga díszek csak még inkább feldobnak.

A Roosevelt gyerekek - és kedvtelésüket imádó apa - kétségtelenül élvezték azt a tényt, hogy a papagájok rendkívül jó hangutánzók és így "beszélni" is megtanulnak. Roosevelt elnök maga komoly humorérzéket tulajdonított a madárnak, de azért némi aggodalommal figyelte kisfia hobbijának tárgyát, a hatalmas papagájt.
Címkék: CITES Hullámospapagáj Játékok Papagájfajták Röpde Táplálkozás