Dick, a poszáta


Mindenből kell lennie egy elsőnek - az amerikai elnökök között Jefferson kezdte el a madártartók sorát egy poszátával, és elmondható, hogy hagyományt teremtett.

Thomas Jefferson elnök poszátáját Dick-nek hívták. Különlegessége az volt, hogy ő volt az első az elnöki háziállatok sorában, aki a Fehér Ház falai között élhetett. Az elnök 5 shillingért vásárolta a madarat egy rabszolgától.

A madarak Jefferson kedvenc állatai voltak. Elnöksége ideje alatt az elnök egyik hobbija a madármegfigyelés volt, rendszeresen készített jegyzeteket a Fehér Ház környékén felbukkanó madarakról. Hitvallása volt az állatok tisztelete úgy általában, és kifejezetten rajongott a tollasokért.

Dick ketrece egy elég speciális részen, növények között, az ablakpárkányon kapott helyett. Itt igazán jól érezhette magát. Ráadásul az elnök elég gyakran kiengedte a madarat, akinek így igazán jó dolga lehetett, körbe tudta repülni a szobát. Jefferson sokat foglalkozott a madárral, szeretett vele lenni, ha ideje engedte. Dick gyakran üldögélt Jefferson kanapéján és énekelt neki.

A madár néha kifejezetten az elnök terhére is volt, amikor a vállára ült munka közben, de a madártartás már csak ilyen. Sokszor együtt is énekeltek, gyakoriak voltak a vidám pillanatok. Egy korabeli beszámoló szerint "Az elnök imádta a madarat, ő, na és a virágai pótolták neki az életéből hiányzó szeretetet".

Címkék: CITES Hullámospapagáj Kalitka Párzás Szórakozás Viselkedés