Bébiszitter madaraknak


A papagájok sajnos nagyon rosszul viselik az egyedüllétet, és a négylábú kedvencekkel ellentétben nehézkes dolog őket egy kisegítőre bízni, mert könnyen lehet, hogy el se fogadják őt.

Minden papagájtulajdonos életében vannak olyan időszakok, amikor kénytelen magukra hagyni a madarait. Ezt sok minden okozhatja, egy esetleges üzleti vagy munkahelyi út, kórházba kerülés egy betegség miatt, vagy akár egy nyaralás is, mert a madártulajdonosoknak is jár a pihenés, és alakulhat úgy, hogy nem lehet elvinni a madarakat. Minél nagyobb a papagáj, annál nehezebb lesz megoldani a gazdipótlást. A kisebbek, például a hullámos papagájok kevésbé ragaszkodnak gazdájuk személyéhez, amelyikük kezes, az nagyjából minden emberrel hasonlóan viselkedik. A közepesek, a kakariki vagy a nimfa papagáj el fogják fogadni az ételt egy idegentől is, de nem lesznek vele olyan barátságosak, mint a szeretett gazdival.
Komolyabb problémát az óriás papagájok, például a kakaduk vagy az arák jelentenek. Ők aztán pontosan meg tudják különböztetni az idegent a családtagtól vagy ismerőstől, és ha olyan közelít feléjük, akit nem ismernek jól, annak bizony keményen odavágnak. Az ő esetükben tehát nem lehet csak úgy megkérni valakit, hogy néhány napig etesse őket, mindenképpen olyan személy kell, akit már ismernek egy ideje.


A felvigyázónak minden esetben szerencsés egy írásos leírást adni a teendőkről és azokról a dolgokról, amikre oda kell figyelnie, különös tekintettel a biztonsági intézkedésekre. A kisebb papagájoknak ott lehet hagyni több napi élelmet, de friss ivóvizet nekik is naponta kell kapniuk valakitől, ezt nem lehetséges előre bekészíteni. Hosszabb utazás esetén a gondozónak a takarítás is a feladata lehet, ehhez azonban tapasztalt papagájost kell keríteni, mert gyakorlatot igényel a végrehajtás. És persze lényeges az általános bizalom, hiszen a madárszitternek az esetek nagy részében lakáskulcsot is kell adni, ami pedig egy igazán bennfentes dolog.
A távollét idejére az emberi segítség mellett a technika vívmányait is bevethetjük, hiszen a felvigyázó sok időt biztos nem fog a madarakkal eltölteni, így a nap további részében a gazdinak nem lesz információja háziállatairól. Ezen segíthet egy egyszerű webkamera, amit a hozzá tartozó telefonos alkalmazással a világ bármely pontjáról meg lehet nézni. Sőt, a legtöbb beszéd funkcióval is rendelkezik, vagyis amit mondunk, azt a papagájok hallják, így érezhetik a gazda közelségét. Ezen felül használható még néhány biztonsági berendezés is, például olyanok, amelyek az otthoni hőmérsékletet is figyelik, és riasztást küldenek az okostelefonra, ha túl nagy az eltérés a beállított értéktől.
Címkék: Papagájtartás Szórakozás Táplálkozás Viselkedés