A világ egyik legismertebb papagája, Alex, 1. rész


A papagájok általánosan magas intelligenciája legendás, de a történelem során mindig felbukkan egy-egy példány, akiknek észbeli és logikai képességei messze meghaladják a többiekét.

Alex (1976 – 2007 Szeptember 6.) egy afrikai jákó papagáj volt, aki arról volt híres, hogy egy nem kevesebb, mint 30 évig (1977–2007) tartó madárkísérlet főszereplője lehetett. A kísérlet vezetője az Arizonai Egyetem, majd később a Harvard Egyetemen és a Brandeis Egyetem munkatársa, Irene Pepperberg állatpszichológus volt. Pepperberg egy állatkereskedésben vásárolta a papagájt.

A kísérlet egy korábbi, tudományos tétel megcáfolására jött létre. Eszerint a madarak beszéde csak puszta hangutánzás, melyet ismétlés útján tanulnak el, nincs megfelelő intelligenciájuk az emberéhez hasonló kommunikációra, mert ennek az összetett problémának a kezelésére kizárólag a főemlősök agya képes. Alex kísérlete azonban be tudta bizonyítani, hogy a madarak is képesek lehetnek alapszinten használni a szavakat és megvan bennük a szükséges kreativitás is. Pepperberg szerint a papagája folyamatosan fejlődött a kísérlet alatt, halála előtt intelligenciája elérte egy majom vagy egy delfin szintjét, és ha tovább él, ennél komolyabb eredményekig is eljuthatott volna. Véleménye szerint halálakor Alex értelmi szintje megközelítette egy kétéves emberét.

Pepperberg elsődleges célja a madárral történő kétirányú kommunikáció kialakítása és továbbfejlesztése volt. Ehhez két asszisztenst alkalmazott, ők voltak a kommunikációs minták a madár számára, az ő beszélgetésükbe kellett Alexnek bekapcsolódnia. Az egyik asszisztens diákot, míg a másik tanárt játszott a kísérlet során. Később odáig is eljutottak a folyamatban, hogy Alex javította ki a hibáikat.

Pepperberg következtetése szerint Alex nem az emberi értelemben vett "nyelv"-et használva kommunikált, sokkal inkább egy saját kódot használt a kétirányú információátadásra. 1999-re eljutottak odáig, hogy Alex 50 különféle tárgyat, hétféle színt és ötféle alakot képes határozottan megkülönböztetni, képes elszámolni 6-ig és megérti az olyan fogalmakat, mint a "kisebb", az "azonos" és a "különböző". Ha megpróbálták átverni a tesztek során, rendszerint haragot mutatott, ha valamilyen új objektummal találkozott, akkor pedig meglepődött. Ismeretei tehát szilárdak voltak.
Címkék: Fejlődés Papagájfajták Papagájtartás Szórakozás Viselkedés