A papagáj vad oldala


Viselkedésük megértéséhez nem szabad elfelejteni, tollas kedvenceink honnan is származnak: ők bizony vadállatok, magukban hordozzák az esőerdőt és a dzsungelt.

A papagáj kisállatként való tartása nagyon különleges hobbi. Sok családban a madaraknál jóval elterjedtebb kutyák és/vagy macskák a társállatok, emiatt a legtöbb ember igen jól ismeri ezeknek az állatoknak a viselkedését. A papagájok azonban különböznek a megszokott háziállatoktól. Bár a házipapagáj velünk egy otthonban él, lakásunk az ő lakása is, ők mégiscsak megmaradtnak vadnak, jobban hasonlítanak vadonélő rokonaikhoz, mint egy háziállathoz. Ez azt jelenti, hogy a madarakkal élők számára nagyon fontos, hogy megismerjék a papagájok természettudományát az életükben.Mindegyik fajta papagáj más tulajdonságokkal rendelkezik, más és más nehézségeket produkál a tartása és másmilyen jellegű örömöt is ad. Vannak könnyen kezesíthetőek, míg mások igazi nagydumások, sok köztük a játékos, a szelíd, kézre-vállra ültethető fajta és vannak igazi egzotikus gyönyörűségek, óriás méretben. Minden leendő papagájtartónak ki kell választania a neki leginkább megfelelő madarat, ezért a beszerzés előtt lényeges, hogy ne maradjon el az alapos és körültekintő tájékozodás.A különféle fajok időnként speciális, másoktól nem látható viselkedésformákat produkálnak. Sok nimfás gazdit ér meglepetésként, hogy madara a földön kapirgál, mert azelőtt ilyesmit csak tyúkoktól látott, papagájtól nem. Pedig ez egy teljesen ormális viselkedés, mert ők a vadonban főleg fűmagokkal táplálkoznak, amiért lemennek a földre, ezt a szokást a fogságban élve is követik és a ketrec aljáról, vagy akár a lakás padlójáról is csipegetnek.Egy másik, még inkább földhözragadt különlegesség a kakapo, ők nagyon különböznek a papagájok többi fajájától és csak nagyon keveset tartanak belőlük háziásítva, igaz, vadon is kevesen vannak már. Új-Zélandon őshonos, jelenleg is komoly projektek folynak a fajta megmentésére.
A kakapo éjszakai életmódot folytat, ez azt jelenti, hogy éjszaka aktív. Emiatt foglalkozni is csak éjszaka lehet velük. Nagytestű, röpképtelen fajta, a földön vagy a bokrok között táplálkozik, amikor lemegy a Nap. Barátságos, megfelelő szakértelemmel nevelhető.

Címkék: Papagájfajták Papagájtartás Szaporodás Szórakozás Viselkedés