A papagáj és az avokádó


Az avokádó papagájokra gyakorolt egészségkárosító hatása egyre szélesebb körben ismert. Az avokádó egy szívglikozidot (persin) tartalmaz.

A persin elfogyasztás utáni következménye a gyors szívmegállás után bekövetkező halál. Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy egyes fajok, köztük az afrikai szürke (jákó) papagájok és a kakaduk nagyon érzékenyek erre a toxinra. De mellettük sok másik faj is érintett.
Az ember szempontjából nézve az avokádó egy veszélytelen, sőt, kimondottan egészséges dolog. Nagy mennyiségben tartalmaz „egészséges”, monoszaturált zsírokat. Otthoni fogyasztásnál nagyon fontos az edények alapos elmosása és a körültekintő tárolás, nehogy a papagáj valamilyen formában hozzá tudjon jutni a számára mérgező eledelhez.Gyakran keringenek történetek olyan papagájokról, amelyekre semmilyen hatással nem volt az avokádó elfogyasztása, például vadon élő amazon papagájoknál Floridában. Lehetséges, hogy egyes fajok ellenállóbbak, mint mások. Ebben az esetben a toxin metabolizmusában genetikailag megalapozott különbségek mutatkoznak. De az is lehetséges, hogy néhány avokádó, vagy az avokádó egyes részei toxikusabbak, mint mások, és a túlélő madaraknak egyszerűen szerencséjük volt. Erre sosem szabad alapozni.A toxicitás az érettségtől és az elfogyasztott résztől függően is változhat. Talán a vadon élő papagájok tanulnak egymástól, megértik, megjegyzik, hogy melyik részt nem szabad megenni, ezért élik túl. Ismeretes, hogy a vadon élő madarak szokásaik legnagyobb részét egymástól tanulják el. A vadon élő papagájok nagy mennyiségű agyagot is fogyasztanak a folyópartok mentén, erről is elképzelhető, hogy képes semlegesíteni a mérget, azonban ez a teória nem bizonyított. Szerencsére sokféle, teljesen kockázatmentes gyümölcs áll rendelkezésre háznál tartott papagájaink etetésére, ezért az avokádó elkerülésével is megtartható a szükséges változatos étrend.
Címkék: Ásványok Papagájtartás Párzás Viselkedés