A hullámos papagáj


Ez a színes kis madár Magyarország legnépszerűbb és legismertebb papagája. De nem csak nálunk hódított ekkora átütő sikerrel, világszerte milliószámra tartják és tenyésztik.

Ez a mindig jókedvű, állandóan nyüzsgő papagájfaj az 1800-as évek végén, kereskedők tevékenysége nyomán került az európai kontinensre őshazájából, Ausztráliából. Népszerűségének robbanásszerű növekedését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ausztrál kormány néhány évtizeddel később a fajta védelmének érdekében kénytelen volt betiltani ezeknek a madaraknak az importját, így védve meg az őshonos állományt. Ez az intézkedés pörgette fel az európai kontinensen a hullámos papagájok tenyésztőinek tevékenységét. Mivel ez a madár fogságban is jól szaporodik, az import miatti kiesést hamar sikerült pótolni. Először Németországban alakultak ki komoly tenyészetek, majd az egész kontinensen.

De mi lehet a hullámos papagáj hatalmas, máig kitartó népszerűségének titka? Ez a papagáj egyszerre aranyos, szerethető, energikus, és mindezekkel együtt a fajához képest igénytelen, könnyen tartható. Helyigénye minimális, elél egy kalitkában, mivel hosszú generációk óta fogságban születnek, ezért a kalitkát biztonságot nyújtó otthonnak tartja, nem pedig börtönnek. Az ára is olcsó, mivel hatalmas tenyészetekben, viszonylag könnyen szaporítják. Érdemes azért tapasztalt, profi tenyésztőtől vásárolni, így a bolti 1500-2000 forintos ár helyett egy kicsit többet, 4-5000 forintot kérnek egy madárért, de egész biztos ép és egészséges állatot viszünk haza. Maga a tartás már nem ennyire olcsó, a kalitkára érdemes kicsit többet áldozni, de általában egy életre kitart. Ha kevesebb idő jut a madárra, jobb egy párt vásárolni, legjobb az összeszokott kettős, akik kis koruktól kezdve ismerik egymást. Így elvannak egymással és kevesebb foglalkozást igényelnek.

Tehetősebbek vagy nagy hellyel rendelkezők ennél nagyobb helyet is kialakíthatnak és akár egy kisebb csapatot is tarthatnak a hullámosokból. Egy szobai vagy kerti röpdében sokan elférnek, és jól elvannak egymás társaságában, ritkák a komolyabb összetűzések. Kevesebb, 1-2 papagáj tartása esetén érdemes vállalkozni a nevelésükre. Az alapvetően félénk természetű hullámos papagájt kitartó munkával kézre lehet szoktatni. Sokszor kell kínálgatni a kedvenc eledelével kézből, és előbb-utóbb megtanulja, hogy az embertől és a kéztől nem kell félnie (furcsamód az ember fejétől eleve kevésbé tartanak, mint a kezétől).

Bárhol is tartjuk, minden esetben igaz, hogy legalább 1 méteres magasságban legyen, huzatmentes helyen. Napi 12-14 óra fényre van szüksége, a hirtelen hőingadozásra nagyon érzékeny, de a hideget aránylag jól tűri. Imád fürdeni, ezért érdemes rendszeresíteni neki egy fürdőtálat. A kereskedelemben kapható magkeverék mellett lényeges a fürtös köles. Ezt a 2 alaptáplálékot ki kell egészíteni zöldségekkel és gyümölcsökkel, friss és alaposan megmosott állapotukban. Mindegyiküknek egyedi ízlése van, amit ki kell tapasztalni. Általánosságban érdemes sárgarépával, tyúkhúrral, almával és banánnal próbálkozni. 2-3 hetente kaphatnak lereszelt főtt tojást, és mindig legyen előttük az állatkereskedésekben kapható szépia is.

A lakásban, kalitkában tartott hullámost időnként ki kell engedni repülni kicsit. Ilyenkor minden ajtó és ablak legyen csukva és a kalitkája legyen neki szem előtt, mert erre fog majd visszaszállni. A kalitka ajtajának kinyitása után idővel magától ki fog jönni, hajkurászni, kergetni nem szabad. Akkor se üldözzük, ha nem talál vissza a helyére és a függönyön vagy a karnison reked. Kicsit közelebb kell tenni a kalitkát és a tetejére érdemes eleséget tenni, erre idővel egész biztosan visszaszáll.A hullámos papagájok rengeteget beszélnek, ennek a legnagyobb részét papagájul, vagyis egymással vagy saját magukkal társalognak csipogva. Ezt a beszédesebb fajta egész nap műveli, reggeltől estig, erre mindenképpen fel kell készülni a madár beszerzése előtt. A tehetségesebbnek született és kellően türelmes gazdival megáldott papagájok az emberi beszédet is képesek megtanulni néhány szó erejéig.
Címkék: Hullámospapagáj Papagájfajták Papagájtartás Röpde Szórakozás Viselkedés