A gazda ideális életkora a papagáj vásárlásakor


Hogy a kiszemelt papagáj milyen korú, amikor megszerezzük, azt sok esetben az élet rendezi el. Sok múlik azon, mennyire egzotikus is az a madár.
Az itthon is nagyobb számban kapható hullámos vagy nimfa papagájok rendszerint egészen fiatal korukban, kicsivel a fészekelhagyás után kerülnek új gazdájukhoz az állatkereskedések polcairól vagy a tenyésztők kalitkáiból egy madárpiacon, esetleg internetes hirdetések útján. Az egzotikus, ritkaságszámba menő papagájoknál nem ritka, hogy életük alatt többször is gazdát cserélnek - náluk tulajdonképpen még az se megy nehezen, hogy egész egyszerűen túléljék a gazdájukat, hiszen van olyan trópusi óriáspapagáj, amelyik simán elél 60 évet is. Ehhez kapcsolódóan a madár korán kívül meggondolandó tehát az is, hogy a papagáj új gazdája milyen életkorú legyen.Végiggondolva, az összes kor hordoz magában problémákat. A fiatal még nehezen vállal felelősséget, kiforratlan egyénisége következtében sokszor csak menet közben derül ki, hogy a papagáj csak egy múló szeszély vagy alapvetően rossz ötlet volt és nem lesz jó gazdája. Onnantól, hogy ez kiderült, a madár ellátása a (egyébként felelőtlenül vásárló, mert a kisállat mindig rossz ajándék) családtagokra marad és mindenkinek csak nyűg lesz a nyakán.A középkorú ember már általában felelősebb döntést hoz, de sajnos gyakori hiba, hogy a perspektíva nem elég széles és időközben bejönnek olyan változások, amik több elfoglaltságot jelentenek aminek végső soron a papagáj látja kárát, mert rá jut kevesebb idő.

Öregkorban jönnek a betegségek, az idős ember sokszor önmagát is nehezen látja el. Persze ugyanakkor ez egy hálás kor is tud lenni, hiszen egy idős, aki sokat van egyedül, jobban meg tudja becsülni egy kisállat társaságát.Az előbbiekből kiderül, hogy az ember egyéb tulajdonságai - felelősség, gondoskodási képesség - sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a papagájtartási képességeit, mint a kora. Tudomásul kell venni, hogy a papagájtartás (de bármilyen állattartás) lemondásokkal jár, többféle értelemben is. Sokszor át kell alakítani a lakást vagy a szobát, ami egyszeri nagyobb kiadással járhat és persze folyamatosak a kisebb költségek - az etetés, a kalitka és az állatorvos. De minden anyagi kiadásnál fontosabb a papagájok igénye a törődésre, amit több egyed együttes tartásával lehetséges ugyan csökkenteni, mert egymásnak igazán jó társaságai, de teljesen lenullázni lehetetlen.Meg kell tehát gondolni, mielőtt elmegyünk a boltba és megvesszük a papagájt, érdemes előre is tervezni, amennyire az a mai világban egyáltalán lehetséges - költözés, életmódváltás, házasság vagy egy új munkahely alapjaiban tudja megváltoztatni ember és papagáj viszonyát.
Címkék: Felszerelések Ivarérett Papagájfajták Torna