A fenyegetett kaliforniai kondorkeselyű


A San Diego-i Állatkert egyik fő látványossága a kaliforniai kondorkeselyű. Az 1980-as évek elején mindössze 22 egyed élt belőlük fogságban.

Az állatkert azonban komoly erőfeszítéseket tett a faj megmentésére, szaporodásra késztette őket, majd az állam egész területén szabadon engedte egyedeiket. Működött. Jelen idő szerint több, mint 250 repül belőlük Nyugat-Amerika és Mexikó területén.
A programot az állatkert egy új SDSU csapat segítségével hajtja végre. De akármennyire is sikeres volt az állatkert a kondor-programmal, az új kutatások azt mutatják, hogy a vadon élő példányok továbbra is veszélyben vannak. "Ezek a madarak még mindig kritikusan veszélyeztetettek, tehát még hosszú utat kell megtenni addig, amíg valóban önfenntartó népességünk nem lesz "- mondta Maggie Stack, az SDSU csapat tagja.A veszélyeztetettség fő oka, hogy ugyanazok az anyagok, amelyek egyszer már a végveszély közelébe sodorták ezt a madárfajt, továbbra is jelen vannak és veszélyeztetik a fennmaradásukat. Stack csapata kutatásokat végez ezekkel az anyagokkal kapcsolatban, igyekeznek kideríteni, hogy a fő egészségkárosító anyagok, a mérgezést okozó ólomszármazékok és a DDT, melyeket közel 40 évvel ezelőtt már betiltottak, hogyan tudják a mai napig is mérgezni ezeket a madarakat.Az említett mérgező anyagok a tojáshéj elvékonyodását okozhatják. magyarázta Stack. Kutatásaik során jelentős mennyiségű tojáshéj ritkulását látják a tengerparton élő kondorokban. A vékonyabb héj nagyobb esélyt jelent a tojás összetörésére, gyakran véletlenül a szülő kondorok által, amelyek megpróbálják a tojást biztonságban tartani. A kutatók azt remélik, hogy az SDSU-nál végzett munka segíthet a probléma megoldásában.

Címkék: Szaporodás Szórakozás Táplálkozás Viselkedés