A Cocky Bennett-sztori, 1. rész


A letűnt idők mára legendássá váló papagájai között az egyik legismertebb egy kanyargós sorsú, Új-Dél-Wales-ből származó egyéniség, akinek emléke a mai napig fenn tudott maradni.

A kakaduk közismerten nagyon sokáig élnek, nem ritka a 80 éves példány sem közöttük. Közöttük is legendának számít egy madár, aki a Új-Dél-Walesben élt. A Cocky Bennett névre hallgató kakadu, aki a tizennyolcadik és a tizenkilencedik században is élt, összesen 119 évet. Nagyon népszerű madár volt, már abban az időben is komoly rajongótáborral rendelkezett.
Életének első 78 évét első tulajdonosával, Ellis kapitánnyal töltötte. A kapitány a dél-tengeri szigeteki kereskedelemben dolgozott. Cocky könnyen tanult és elég komoly szókincset sajátított el a gazdájától és a legénység többi tagjától, akikkel szintén jó viszonyt ápolt. A kapitány rengeteget utazott a madarával, végül 87 éves korában érte a halál a Salamon-szigeteken. Innentől Cocky új gazdája Ellis örököse, az unokaöccse lett. Szövevényes családi és öröklési ügyeket követően Cocky egy Sea Breeze Hotel nevű szállodába került Blakehurst-be, Charles Bennett tulajdonába. A gépesített közlekedés és a modern hidak elterjedése előtt a hotel igen nagy népszerűségnek örvendett, híres volt a konyhája és a Georges-folyónak köszönhetően jó helyen is volt, ezért az üzlet virágzott. Charles 1898 szeptemberében meghalt, de a felesége, Sarah továbbvitte az üzletet egészen 1915-ig. Ennek köszönhetően a hotelben élő Cocky-t sokan megismerték, rendkívül beszédes és népszerű volt, a lakók nagyon szerették színes karakterét.

Volt egy ketrece a szálloda elülső verandáján, ahol folyamatosan figyelte a forgalmat, és üdvözölte a régi és új barátait egyedi stílusában. Volt mellette egy gyűjtőláda is, ahol a Szent György Kórház számára lehetett adományozni, és ennek köszönhetően össze is jött 3 új kórházi ágyra való pénz.

Egy idő után a szállodában rájöttek, hogy az egyébként is beszédes Cocky egy pár korty sör hatására még inkább felpörög és jobban szórakoztatja a közönséget. Mondásait mind gyakrabban idézték is rajongói. Amikor a korából adódóan a tolla hullani kezdett és röpképtelenné vált, igazi látványossággá változott.

Címkék: Fejlődés Papagájfajták Papagájtartás Szórakozás