Papagájbetegségek: a bélmikrobióma szerepe az egészségben


A 2000-es évek közepén Dr. Sokol, a párizsi St. Antoine kórház emberi gastroenterológusa összehasonlító DNS-analízist végzett krónikus gyulladásos bélbetegek esetén.

A 2000-es évek közepén Dr. Sokol, a párizsi St. Antoine kórház emberi gastroenterológusa összehasonlító DNS-analízist végzett krónikus gyulladásos bélbetegek esetén. Megállapította, hogy a beteg bélszakaszban mindig relatíve alacsony számban szerepel a Faecali baktérium.A doktor megállapította, hogy a beteg bélszakaszban mindig relatíve alacsony számban szerepel a Faecali baktérium. Felfedezése rávilágított arra, hogy ez a betegség nem a rossz mikrobák következménye, hanem a jó mikrobák alacsony száma miatt alakul ki. Ezek a jó baktériumok serkentik a receptorokat a bél belső részén, hogy erősítsék az immunrendszert. Ez a jelenség a madárvilágban is ugyanígy megfigyelhető.Úgy tűnik tehát, hogy van a  mikrobáknak egy kiválasztott csoportja, amelyek fontosak a bél egészségéhez és ezáltal a kiegyensúlyozott immunrendszerhez is szükségesek. Ezek a mikrobák a Clostridial klaszterek csoportjába tartoznak és távoli rokonságban állnak a Clostrium difficile-val, ami a bél különféle megbetegedéseiért, például a bél falának vérzéssel és folyadékvesztéssel járó gyulladása, is felelős.A mikróbák tehát kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel, ezzel befolyásolva az egészséget. Ellenőrzik a rossz mikróbákat, tápanyagokat nyújtanak a bél sejtjeinek és emésztik vagy erjesztik a rostokat, kordában tartják a nyálkahártya működését.

A papagájegészség egyik alapfeltétele a megfelelően változatos és kielégítő táplálkozás. Ennek módja fajtánként eltérő lehet, de általánosan elmondható, hogy a megfelelő táplálékban található zöldség, gyümölcs és magok illetve a nagytestű papagájok esetében diófélék is. Az egyforma, kevésbé változatos táplálkozási módokat (pl csak mag, csak napraforgó stb) kerülni kell.A pelletekkel történő etetés szintén kielégítően változatos, tudni kell azonban, hogy erre nem minden papagáj hajlandó, sokukat képtelenség átszoktatni ezekre az előregyártott ételekre, de amelyiket sikerül, annál is hosszú tanítási-szoktatási folyamat előzi meg a váltást.
Címkék: Ásványok Ivarérett Párzás Viselkedés