Papagájbetegségek: a bélmikrobióma szerepe az egészségben
A 2000-es évek közepén Dr. Sokol, a párizsi St. Antoine kórház emberi gastroenterológusa összehasonlító DNS-analízist végzett krónikus gyulladásos bélbetegek esetén.
A 2000-es évek közepén Dr. Sokol, a párizsi St. Antoine kórház emberi gastroenterológusa összehasonlító DNS-analízist végzett krónikus gyulladásos bélbetegek esetén. Megállapította, hogy a beteg bélszakaszban mindig relatíve alacsony számban szerepel a Faecali baktérium.

A doktor megállapította, hogy a beteg bélszakaszban mindig relatíve alacsony számban szerepel a Faecali baktérium. Felfedezése rávilágított arra, hogy ez a betegség nem a rossz mikrobák következménye, hanem a jó mikrobák alacsony száma miatt alakul ki. Ezek a jó baktériumok serkentik a receptorokat a bél belső részén, hogy erősítsék az immunrendszert. Ez a jelenség a madárvilágban is ugyanígy megfigyelhető.

Úgy tűnik tehát, hogy van a mikrobáknak egy kiválasztott csoportja, amelyek fontosak a bél egészségéhez és ezáltal a kiegyensúlyozott immunrendszerhez is szükségesek. Ezek a mikrobák a Clostridial klaszterek csoportjába tartoznak és távoli rokonságban állnak a Clostrium difficile-val, ami a bél különféle megbetegedéseiért, például a bél falának vérzéssel és folyadékvesztéssel járó gyulladása, is felelős.

A mikróbák tehát kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel, ezzel befolyásolva az egészséget. Ellenőrzik a rossz mikróbákat, tápanyagokat nyújtanak a bél sejtjeinek és emésztik vagy erjesztik a rostokat, kordában tartják a nyálkahártya működését.
A
papagájegészség egyik alapfeltétele a megfelelően változatos és kielégítő táplálkozás. Ennek módja fajtánként eltérő lehet, de általánosan elmondható, hogy a megfelelő táplálékban található zöldség, gyümölcs és magok illetve a nagytestű papagájok esetében diófélék is. Az egyforma, kevésbé változatos táplálkozási módokat (pl csak mag, csak napraforgó stb) kerülni kell.

A pelletekkel történő etetés szintén kielégítően változatos, tudni kell azonban, hogy erre nem minden papagáj hajlandó, sokukat képtelenség átszoktatni ezekre az előregyártott ételekre, de amelyiket sikerül, annál is hosszú tanítási-szoktatási folyamat előzi meg a váltást.
Címkék:
Ásványok
Ivarérett
Párzás
Viselkedés